Очаквано: ЕЦБ запазва паричната си политика непроменена

Регулаторът ще продължи с покупките на активи, докато не забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията

25.01.2018 | 23:22 Редактор: Василена Василева
Очаквано: ЕЦБ запазва паричната си политика непроменена

Напълно според очакванията на пазара Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основните лихви ниски.

На днешното си заседание Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и −0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи.

По отношение на нестандартните мерки по паричната политика Управителният съвет потвърждава, че нетните покупки на активи се предвижда да продължат с новия месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с неговата инфлационна цел.

Eврото почти не отчете изменения на ниво от 1,2401 евро за долар към 14:56 часа.

Ако перспективите станат по-малко благоприятни или ако финансовите условия престанат да бъдат в синхрон с по-нататъшния напредък към устойчива корекция на тренда на инфлацията, банкерите имат готовност да увеличат размера и/или продължителността на програмата за закупуване на активи. Евросистемата ще реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити в рамките на програмата за закупуване на активи, за продължителен период след приключването на нетните покупки на активи и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо. Това ще допринесе както за благоприятни условия на ликвидност, така и за целесъобразна позиция на паричната политика.

Пазарите очакват по-късно след заседанието насоки от пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги за това колко дълго институцията ще запази програмата си за стимулиране на икономиката чрез изкупуване на активи на фона на силната икономика в момента.

Държавите от еврозоната се радват на най-силния си икономически растеж от десетилетие. Към момента централната банка на региона възнамерява да изкупи облигации на стойност 2,5 трлн. евро до септември тази година. Централната банка обещава да поддържа лихвените проценти стабилни, докато прекрати покупките на активи.

За момента намеренията са изкупуването на дълг да продължава, докато инфлацията не падне под 2% - ниво, което не може да се достигне и задържи от почти пет години. 

От декември показателите за растежа в еврозоната непрекъснато се засилват. Доверието в бизнеса и това на потребителите са на най-високото равнище за повече от десетилетие. 

Нарастват очакванията, че програмата за количествено облекчаване ще приключи след септември. Това ще даде възможност на банката да започне да повишава основния си лихвен процент, който в момента е на нулево ниво, някъде през 2019 г.

Снимка: Pixabay

Още икономически новини четете в Investor.bg