До юни България ще кандидатства за ERM-2

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред чуждестранни медии

11.01.2018 | 16:47 Редактор: Жанета Нейкова
До юни България ще кандидатства за ERM-2

България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година, като предварителна стъпка преди приемането на еврото, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред чуждестранни медии, цитиран Investor.bg 

България, която понастоящем е начело на шестмесечно ротационно председателство на Съвета на Европа, изявява готовност да се присъедини към еврозоната и смята, че влизането й ще бъде възприето като признание за усилията, които е положила по отношение на направените реформи, след като става член на ЕС през 2007 г., отбелязва Ройтерс.

Според Горанов България не би могла да представлява какъвто и да било риск за еврозоната най-малкото заради 20-годишния валутен борд и силните икономически показатели на страната, които отговарят на критериите за членство.

Като цяло България получава подкрепа за намеренията си, макар и не всички 19 членки на единния валутен съюз се чувстват комфортно с идеята за присъединяването на страната.

Ройтерс отбелязва, че България има фискален излишък, инфлацията е под контрол и страната е една от най-слабо задлъжнелите държави членки на ЕС. Въпреки това според дипломати и банкери страната трябва да продължи да реформира малката си икономика, за да доближи ниския стандарт на живот до по-богатите държави в съюза.

Няма конкретна дата, на която София да премине към еврото, но се смята, че присъединяването към ERM-2, известно още като "чакалнята" за еврозоната, ще бъде добър сигнал за общата европейска идея, особено в контекста на Brexit.

България е засилила разговорите си с Европейската централна банка и страните членки за влизането си в ERM-2, но източници, запознати с процеса, твърдят, че вероятно няма да има решение преди сформиране на правителство в Германия. 


1
1 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 6 години
Заедно с полезността, еврото има вредно влияние.Все още е налична практиката еврото да се прилага без защита срещу неговото вредно влияние.Заради тази грешка еврозоната е с подсигуряван провал. Сигнализирай за неуместен коментар