Съдим ЕК заради спиране на европари за земеделски разходи

Страната ни ще подкрепи Полша в делото срещу новите екологични лимити

10.01.2018 | 21:51 Редактор: Тодор Петров
Съдим ЕК заради спиране на европари за земеделски разходи

България ще сезира Общия съд на Европейския съюз заради решение на Европейската комисия, което изключва от еврофинансиране разходи за земеделие и ще подкрепи Полша в делото срещу новите екологични лимити по отношение на големите горивни инсталации. Позициите са били одобрени по време на заседанието на Министерския съвет днес, съобщават от правителствената пресслужба. 

По делото, свързано със земеделието, правителството е приело позиция, с която да се оспорва решение за изпълнение (ЕС) 2017/2014 на Европейската комисия от 8 ноември 2017 г.

Според българските власти при определянето на финансовата корекция ЕК е нарушила секторното законодателство за финансирането на селските райони, насоките за определяне на финансови корекции и правните принципи. Основен мотив на българските власти са неясните критерии и насоки на ЕК за обхвата на контрол.

България иска съдът да отмени решението в частите от него, в които се изключват от еврофинансиране разходи за 11,6 млн. евро. Страната ни настоява и Европейската комисия да заплати съдебните разноски. 

Повече по темата четете в Investor.bg