12 години затвор за шеф в Samsung - възможно ли е?

Лий Дзие Юн с жалба срещу 5-годишната присъда на по-долна инстанция

28.12.2017 | 14:25 Редактор: Тодор Петров
12 години затвор за шеф в Samsung - възможно ли е?

Прокурори поискаха отново 12-годишна присъда за лишаване от свобода на милиардера Лий Дзие Юн, който е заместник-председател на Samsung Electronics. Той е обвинен в подкупване на президентски довереник с цел да засили контрола си върху най-големия производител на смартфони и чипове за памет в света, съобщи Bloomberg.

Лий е в ареста от февруари и е най-високопоставената бизнес фигура, въвлечена в скандала, който доведе до отстраняването на президента на страната Пак Кън Хе. 49-годишният Лий отрича всички обвинения, като твърди, че дори не е познавал довереника на Пак. 

Прокуратурата отправи искането си по време на заседание на Висшия съд на Сеул, който заседаваше по повод на жалба от Лий срещу присъдата от пет години, издадена през август от по-ниска инстанция.

Първоинстанционният съд постанови, че подкупът е помогнал на Лий да засили контрола си над Samsung Electronics, перлата в короната на най-големия конгломерат в страната и една от най-добрите технологични компании в света.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Pixabay.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
Petar Donchev Doynov
преди 6 години
Малко ми е странно - шеф ще дава подкуп за увеличаване на влиянието си във фирмата, на която е шеф... Сигнализирай за неуместен коментар