Светът не спира да се въоръжава

Глобалният износ на оръжия се е върнал до нива, невиждани след края на Студената война

12.12.2017 | 18:00 Редактор: Велислав Филипов
Светът не спира да се въоръжава

Тази година глобалната оръжейна индустрия отбеляза първи ръст на годишните продажби от 2010 г. насам, сочат нови данни на The Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Общите приходи на 100 от най-големите производители на оръжия в света са нараснали с 1,9% от 2015 до 2016 г. Това представлява увеличение от 38% спрямо 2002 г., когато SIPRI започва да събира данните. Макар че финансовата криза от 2008 г. доведе до застой в глобалните продажби на оръжия, нещата сега явно отново тръгват нагоре.

В същото време глобалният износ на оръжия се е върнал до нива, невиждани след края на Студената война, сочи друг доклад на организацията от тази година. Военните разходи също започват отново да се увеличават след кратък спад, който явно бе свързан с кризата, а най-обезпокоителното е, че се случва в някои от най-нестабилните региони в света.

САЩ остават глобален лидер от гледна точка на производството на оръжия (57,9% от приходите от топ 100 на производителите отиват в ръцете на американски компании) и закупуването им (36% от общите цифри). Други страни обаче също допринасят към глобалния растеж. Докато заплахите от Северна Корея се засилват, топ военните производители от Южна Корея са увеличили продажбите си с 20,6% спрямо 2015 г.

Русия, въпреки дългата рецесия през 2015 и 2016 г., е повишила военните си продажби и през двете години. Нарастващият износ на оръжия на Китай предполага, че тя записва увеличение и на продажбите – макар че данните на SIPRI не покрива производителите му.

Страните от Близкия изток и Северна Африка се въоръжават заради местни конфликти. Украйна, предала се пред ограничения характер на американската подкрепа, е принудена да се бори сама за себе си. Източноевропейските страни, разтревожени от постоянно изменящите се ангажименти на американския президент към НАТО, се надпреварват да засилват максимално много отбраната си.

Светът има нужда от нов начин да насърчава към мир, сигурност и взаимно доверие. Вместо това трупа още оръжия.

Повече новини четете на Investor.bg.