КЕВР успокои: Цената на природния газ няма да бъде допълнително увеличавана

Регулаторът очаква обяснение за спряното парно в София

12.12.2017 | 15:29 Редактор: Василена Василева
КЕВР успокои: Цената на природния газ няма да бъде допълнително увеличавана

Няма основания за по-високо увеличение на цената на природния газ, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов във връзка с подаденото заявление на "Булгаргаз" за цената на синьото гориво от 1 януари 2018 г.

Първите анализи на работната група на КЕВР показват, че няма основание за по-високо увеличение от предложените 2,83%.

В първото заявление от 10 ноември изчисленията на газовата компания бяха, че цената на природния газ трябва да бъде увеличена с около 4,85 на сто.

"Булгаргаз" трябва даде обяснение на какво се дължи тази разлика, коментира председателят на енергийния регулатор. Той беше категоричен, че това повишение няма да се отрази върху цените на парното и топлата вода, както и върху цената на електроенергията от когенарациите от началото на следващата година.

По повод последната авария на "Топлофикация София", при която четири столични квартала останаха без топлоподаване, Иванов каза, че ремонтната програма на дружеството е изпълнена и най-уязвимите места в топлопреносната мрежа са били ремонтирани през летните месеци. "Това не изключва при определени моменти да настъпи прекъсване", допълни той.

За него същественото в случая е тези аварии да бъдат бързо отстранявани - в рамките на предвидените 48 часа. КЕВР очаква и обяснение на дружеството каква е причината за прекъсването на услугата.

Как ще се променят правилата за търговия с електроенергия, четете на Investor.bg