Жалба срещу поръчка за 49 хил. лв. блокира инвестиции за 230 млн. лв.

Честите обжалвания са без повод и лишени от икономическа логика

10.10.2017 | 17:13 Редактор: Василена Василева
Жалба срещу поръчка за 49 хил. лв. блокира инвестиции за 230 млн. лв.

Постоянни обжалвания на обществени поръчки, без повод и често лишени от икономическа логика саботират работата на инвеститорите в България.

Това обявиха от Национална компания индустриални зони, цитира Dnes.bg, по повод честите жалби срещу различни поръчки за проектиране и изграждане.

Един от фрапиращите случаи е жалба срещу обществена поръчка за 49 хил. лв., която бави реализирането на 7 инвестиционни проекта на обща стойност над 230 млн. лв. в Икономическа зона Божурище.

Атакуваната поръчка е за проектиране на част от уличната техническа инфраструктура на икономическата зона край София с прогнозна стойност 96 000 лв.

След обявяването на търга оферти са подадени от 8 фирми. Според посочения критерий за оценка "най-ниска цена" Национална компания Индустриални зони /НКИЗ/ избира изпълнител при ценово предложение от 49 хил. лв., съобщиха от държавната компания.

Следват жалби от класираните на второ и трето място в Комисия за защита на конкуренцията, като решението на КЗК е изцяло в полза на НКИЗ – становището е, че компанията е спазила процедурата и съвсем правилно е избрала изпълнителя.

Сега фирмите, които не са спечелили поръчката, обжалват решението пред Върховния административен съд (ВАС).

До момента това забавя проектирането на част от пътната инфраструктура на зоната с над 4 месеца.

Очаква се определяне на дата за заседанието на ВАС, което на практика може да е в средата на 2018 г.

Обжалването на поръчката за тази част от уличната мрежа на Икономическа зона-Божурище, и забавянето на делото във ВАС ще засегне работата по 7 договорени от НКИЗ инвестиционни проекта на обща стойност над 234 млн. лева, съобщи изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес пред "Фокус".

Инвеститорите, чиито терени граничат с тази част от инфраструктура в зоната, са чуждестранни и български, като някои са в напреднала фаза на изграждане на обектите си.

Без необходимата инфраструктура не могат да ги въведат в експлоатация и да започнат да работят. И така една обществена поръчка за под 50 000 лв. спира за неопределено време инвестиции за стотици милиони. Това са сериозни компании, голяма част от които са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, посочват още от НКИЗ.

От компанията са категорични, че проблемът се корени в икономически и правно необоснованите жалби от една страна и  бавното гледане на тези дела във ВАС от друга.

"Има "професионални" жалбоподатели, които атакуват решения по обществени поръчки с повод и без повод.

Публична тайна е, че тези жалби често са свързани с междуфирмен рекет. Жалбоподателите злоупотребяват с ниските такси на ВАС, които не са пряко обвързани с материалния интерес, и атакуват решения по обществени поръчки често без реални аргументи", каза още Барес.

Според нея ниските съдебн итакси подпомагали честото обжалване на обществени поръчки.

В същото време от НКИЗ констатира, че интересът от страна на чуждите инвеститори расте. Положителното е, че и български предприятия се разрастват и инвестират в собствени терени и сгради, където да позиционират производствата си за постоянно.

В момента НКИЗ води разговори с няколко български компании с интерес към позициониране в Икономическа зона София-Божурище.

Интересът от страна на чуждестранните инвеститори също е голям – предимно от европейски страни, например Германия. Запитвания постъпват и от полски, гръцки и турски компании, които търсят разширението си към ЕС.

Снимка: НКИЗ