Преговорите с България за изтребителите Gripen се очаква да започнат от есента

Според директора на Saab за Европа въпреки някои твърдения изтребителите са напълно съвместими със стандартите на НАТО
Публикувана: От:

Шведската компания Saab очаква преговорите с българското правителство по договора за доставка на 8 изтребителя Gripen да започнат от есента. Това заяви директорът на компанията за Европа Магнус Луис-Олсон на брифинг за медиите.

За момента компанията не е била официално уведомена, че офертата ѝ за обновяване на българските военновъздушни сили е печеливша, като информацията ѝ се свежда до наличната в медиите, поясни Олсон. Той обаче подчерта, че така или иначе Saab не е очаквала българското правителство да се свърже с компанията веднага след взимането на решение, тъй като е нормално първо да иска да се подготви за бъдещите преговори.

Още по темата

 

"Ако България иска да получи изтребителите бързо, то ще трябва и преговорите да се проведат бързо", заяви той, допълвайки, че според него в най-добрия случай те могат да бъдат приключени за около година.

Той подчерта, че едва когато се стигне до преговорите, ще се уточнява как точно ще се финансира поръчката, тъй като в първоначалното предложение фокусът е бил основно върху самолетите, които се предлагат, и обучението за тях.

Ако погледнем назад към предишни продажби на изтребители Gripen, много рядко клиентите плащат предварително, коментира Луис-Олсон. Често, например, има авансово плащане, с гъвкави вноски в рамките на по-дълъг период. „Това е нещо, което ще продължи 40 години, това е дълъг  разход за страната за дълго време, затова сме готови да обсъдим как ще се финансира“, каза Олсон.

В момента има няколко страни, с които се водят преговори за доставки на изтребители Gripen, чието производство е започнато, но не поддържат наличности на склад. Тъй като все още няма финализирани преговори, първата страна, с която се сключи договор, ще бъде и тази, която ще получи първите произведени самолети.

Според Олсон след сключването на договора първите самолети ще могат да бъдат доставени до 18 месеца, като броят им вероятно ще е 4 от общо осемте, а останалите ще бъдат доставени на по-късен етап.

На въпрос колко време ще е нужно, за да се приведат изтребителите в пълна оперативна готовност, представителят на Saab заяви, че периодът вероятно ще е най-малко три години, но по-вероятно е да е малко по-дълъг. В този времеви диапазон се включва времето нужно за доставката на самолетите, както и обучението на персонала и на пилотите. Периодът ще варира и в зависимост от исканите от правителството оръжия, с които да бъдат снабдени изтребителите, както и от целите, които те ще изпълняват.

Във връзка с твърденията, че изтребителите Gripen не са съвсем оперативно съвместими със съюзническите стандарти в НАТО, Олсон заяви, че е точно обратното. Това е най-модерният и съвместимият със стандартите изтребител, включително от гледна точка на комуникации, данни, екраниращи системи и др., и това не е нещо, което се поръчва допълнително, а се включва по презумпция във всеки Gripen. Директорът на Saab поясни още, че не е задължително оръжията, с които ще бъдат снабдени изтребителите, да бъдат шведски.

По отношение на индустриалното сътрудничество Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saaб и директор за Централна и Източна Европа, заяви, че няма програма за доставката на Gripen по света, която да не включва индустриално сътрудничество. Вече е говорено както с държавни, така и с частни компании, каза тя, пояснявайки, че допълнителни визити ще бъдат направени, когато започне преговорният процес с България.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Коментари ( 0 )