Чакаме новите източници на газ, заяви Борисов

Много "професори" има, които казаха, че диверсификацията трябва да се направи със старите съоръжения, но това не може да се случи, добави той

04.03.2016 | 16:52 Редактор: Ирина Георгиева
Чакаме новите източници на газ, заяви Борисов

Сред основните приоритети на правителството в сектор "Енергетика" е диверсификацията на източниците и на маршрути за доставка на природен газ. 

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на официалната церемония по завършването на реконструираната компресорна станция "Лозенец", предаде Агенция "Фокус".

Още по темата

"Инвестициите, които прави българското правителство в рехабилитацията и модернизацията на нашата национална и транзитна газопреносна мрежа, неуморната работна, която осъществяваме във връзка с изграждане на междусистемната свързаност на България със съседните на нас страни, както и развитието на местния добив са стъпките, които ние трябва да извървим, за да постигнем един от основните приоритети на правителството в сектор „Енергетика” – именно диверсификацията на източниците и на маршрути за доставка на природен газ", уточни енергийният министър. 

Диверсификацията ще ни донесе основно две неща - сигурност на доставките и конкурентни цени, заяви Петкова. 

"Постигането на всички тези задачи, които сме набелязали – диверсификацията, заедно с развитието на енергийните пазари, са реалната предпоставка за осъществяването на концепцията на българското правителство за изграждане на газоразопределителен център на територията на България", коментира още тя.

Готови сме и чакаме новите източници на газ, добави премиерът Бойко Борисов.

На церемонията още присъства посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин и още министри от кабинета. Министър-председателят поздрави посланика и припомни, че в тази си дейност ние си кореспондираме и с американски фирми. Борисов каза още, че след 20 – 30 дни в Странджа две нови такива компресорни станции. 

"Много "професори" има в България, които казваха, че трябва да се направи диверсификация, но със старите съоръжения. Това не може да се случи. Сега с тези нови съоръжения вече е възможно", заяви Бойко Борисов. 

Премиерът припомни, че този проект е стартирал преди няколко години. За него са заделени 200 млн. лв. По думите му, целта е била да се подменят компресорите, както и рехабилитация на газопреносната мрежа. 

"За да сме готови утре, когато конкуренцията е реалност, защото в момента светът разработва различни източници на газ - Египет откри две нови находища, Кипър – Южният газов коридор, допълни премиерът. Той каза още, че започваме да строим и интерконектора с Турция. 

"Подписали сме, чакаме и помагаме и на Гърция, за да стане по-бързо. До седмица започват разговорите с Румъния. Предстоят такива и със Сърбия. "Ако там желаят може да се помогне от българска страна, защото разполагаме с добра администрация. Готови сме и чакаме новите източници на газ", подчерта Борисов. 

"Като седнем на масата за преговори да имаме готова инфраструктура, така, че в близките 20 години ние да сме на пазара"