КЗК: Никога не сме твърдели, че няма картел при горивата

Може да влезем и физически в съответните фирми, разкри говорителят Марио Гаврилов пред Bloomberg TV Bulgaria

26.02.2016 | 16:15 Редактор: Анисия Иванова
КЗК: Никога не сме твърдели, че няма картел при горивата

КЗК никога не е казвала, че няма картел (на пазара на горива - бел. ред.). Това каза Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че през 2012 година, за да се избегнат дългите съдебни процедури, се е стигнало до едно споразумение, с цел дисциплиниране на пазара. Към онзи момент това е била най-удачната мярка, допълни той.

На въпрос дали е било спазено това споразумение, Гаврилов каза: „Да, ние следим непрекъснато фирмите, подписали това споразумение. Ако не го спазват, ние бихме се намесили незабавно“.

Гаврилов заяви, че е трудно да се прогнозират срокове за текущата проверка в сектора, защото това зависи и от "колаборативността на фирмите, които ще бъдат обект на нашите действия оттук нататък".

"Сроковете зависят и от това каква стратегия ще решим да предприемем и дали няма да влезем физически в съответните фирми“, обясни той.

Гаврилов се изказа и за отвореното писмо, изпратено от експерти в енергийния бранш до български институции, в което се огласяват изчисления за щетите, понесени от потребителите в България в резултат на наличието на картел на пазара на горива.