Харчим повече за храна, алкохол и цигари

Ръст на доходите през последното тримесечие на изминалата година, показват данни на НСИ

16.02.2016 | 16:07 Редактор: Ирина Георгиева
Харчим повече за храна, алкохол и цигари

Има ръст на доходите през последното тримесечие на изминалата година. Според данни на НСИ общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2015 г. е 1 262 лв. и нараства с 2.9% спрямо същия период на 2014 година. Доходът от работна заплата нараства с 6%.

Още по темата

В същото време общият разход на лице от домакинство е 1 162 лв. и намалява с 0.7% на годишна база. 

Увеличават се разходите ни за храна, безалкохолни напитки, алкохол, цигари, транспорт и съобщения, докато намаляват тези за здравеопазване, жилище, облекло и обувки. Това се случва на фона на нулева инфлация в края на 2015 г., отчетена от статистиката вчера.

Намалява потреблението на основните хранителни продукти, освен на прясно мляко, където има минимално повишение. Най-съществено се понижава потреблението на хляб и тестени изделия, плодове, яйца, зеленчуци и кисело мляко.

Една трета от семейния бюджет отива за храната - 32,4% от нея. На второ място са разходите за жилище (16.7%) и транспортът и съобщенията (11.2%).

В края на 2015 г. едно средностатистическо домакинство разчита най-много на доходите си от заплатата, които нарастват с 6%, отколкото от самостоятелна заетост, който намалява със 7,7%. Доходите от пенсии нарастват с 4,2%, докато от социални помощи намаляват с 4,7 на сто.