Срещата на ОПЕК приключи без решение

Производството остава на сегашните нива

05.12.2015 | 14:00
Срещата на ОПЕК приключи без решение

Членовете на ОПЕК не успяха да договорят таван на производството на срещата си в петък, 4 декември. Иран обяви, че няма да предвижда никакви ограничения в производството, докато не възстанови пълния обем за годините, прекарани под западните санкции.

Генералният секретар на ОПЕК Абдула ал-Бадри каза, че групата не е успяла да договори таван на производството отчасти защото не е ясно колко петрол ще изнася Иран догодина, когато санкциите се вдигнат.

„Имаме Иран, който се появява. Не знаем кога ще се появи Иран. Трябва да го приемем по един или друг начин. И също, производството периодично се променя. Затова решихме да отложим това решение за следващото заседание на ОПЕК, докато картината не ни се изясни, за да решим обема“, каза ал-Бадри.

Липсата на консенсус явно позволява на членовете да произвеждат петрол на сегашните нива на наводнения пазар.

ОПЕК не изключва провеждането на извънредна среща преди редовната, насрочена за 2 юни 2016, съобщи министърът на петрола на Нигерия Емануел Качикву.

„Отчитайки сегашната ситуация в световната икономика, икономиката в страните, които купуват петрол и това, че глобалната икономика поддържа запазването на производството на сегашните нива, ще се съберем между януари и юни, за да разгледаме потенциала на пазара“, каза Качикву пред пресата след края на срещата на ОПЕК.

„Ако искате някаква цифра, това ще бъде сегашното ниво на производство“, каза той.

Последният път, когато ОПЕК не успя да постигне споразумение без през 2011, докато Саудитска Арабия искаше групата да увеличи производството, за да избегне скок в цената заради либийската революция.

„По отношение на предлагането и търсенето се забелязва, че страните извън ОПЕК ще намалят производството си през 2016, докато глобалното търсене се очаква да се увеличи с 1,3 млн. барела на ден.

С оглед на това и ангажимента ни да осигуряваме с табилност и баланс на петролния пазар, както за производителите, така и за клиентите, конференцията ни приключва с решението, че държавите трябва да продължат да следят ситуацията и да запазят поведението си“, каза говорителят на ОПЕК Хамед Хафид, цитиран от Ройтерс.

 

Следващата редовна среща на ОПЕК е предвидена за 2 юни 2016.

Организацията на страните-износителки на петрол съобщи, че няма данни за продавачите и купувачите на петрола, доставян от Ислямска държава /ДАЕШ/, каза генералният секретар на ОПЕК Абдала ал-Бадри.

„Нямаме никакви връзки с Ислямска държава. ОПЕК работи само с дилъри и клиенти, които правят законен бизнес“, каза ал-Бадри.