Новият дълг от 50 млн. евро от външните пазари няма да ощети държавния бюджет

Осъществената на 13 ноември транзакция не е била инициирана от МФ, а е заявен инвеститорски интерес, посочи Горанов

04.12.2015 | 17:26 Редактор: Ирина Георгиева
Новият дълг от 50 млн. евро от външните пазари няма да ощети държавния бюджет

Още по темата

Постигната доходност и цената при преотварянето през ноември на емисията 20-годишни еврооблигации са пазарни и бюджетът не е ощетен, посочи финансовият министър Владислав Горанов по повод скорошното изненадващо преотваряне на емисията от 20-годишни еврооблигации, цитирано от БНР. По думите му процесът при образуване на ценообразуването при пласиране на  дълг на международните пазари не се определя на състезателен принцип като при аукционните на вътрешния пазар, а включва определяне на суверенен спред към осреднения лихвен суап. Към тази стойност се добавя премия за нова емисия (New Issue Premium), която зависи основно от кредитния рейтинг на емитента и от състоянието и очакванията за развитието на пазара. 

"Осъществената на 13 ноември транзакция не е била инициирана от Министерството на финансите, а е следствие от заявен инвеститорски интерес от глобален чуждестранен инвеститор. До момента на преотварянето на облигацията в Министерството на финансите не са постъпвали никакви конкретни предложения и оферти от български инвеститори за преотваряне, на която и да е от емитираните на външните пазари облигации." - коментира Горанов, цитиран от БНР.

Финансовото министерство не изключва допълнителни бъдещи преотваряния на тази или други емисии при преценка за целесъобразност и оптимизация на цената и източниците на публично финансиране, допълни финансовият министър. Той отказа да посочи името на чуждестранния инвеститор.