Антитръстовите закони и сделката между AB InBev и SABMiller Brew

Коментар на Мат Кембъл за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

17.09.2015 | 16:13 Редактор: Георги Стоянов
Антитръстовите закони и сделката между AB InBev и SABMiller Brew

Наистина Мат Кемпбъл, тук става въпрос за Heineken. Има три големи играча. Кажи ми, как Heineken се вписва в историята с тези две други компании.

Мат Кембъл: Добро утро Том. Историята е, че има няколко много големи пивоварни компании, които са останали в света и наистина само две от тях са в играта, когато става въпрос за сливания.

Това са AB InBev и SAB. Останалите са Heineken и тяхната група, както и Carlsberg, така че когато говорим за консолидация в този бизнес, става въпрос

Още по темата

за AB InBev и SAB.

И изглежда, че тази сделка е на път да се случи.

Мат в дългосрочен план продажбите на тези компании застрашени ли са, сега, когато хората пият по-малко от класическата пилзен бира, която те продават?

Мат Кембъл: Един от проблемите, особено в западния свят, Европа, Северна Америка, е това, че все повече хора пият вино.

Също така не е задължително обичайният потребител да отиде и да си купи обичайните 6 кенчета Budweiser. Вместо това той може да си купи крафт бира.

Така че консумацията на някои от тези наистина мега брандове се свива и това оказва натиск върху тези компании и ги кара да се замислят за консолидация.

Мат, трябва ли да има регулаторна подкрепа за сделката в Европа и САЩ? Как ще проработят нещата сега?

Мат Кембъл: Ако предположим, че сделката бъде постигната, тук ще има голям проблем с антитръстовто законодателство, както в Европа, така и в САЩ. 

Това е потребителски продукт. Много хора знаят за него. Хора ще следят историята, както и медиите. Мисля, че тук ще се намеси цяла армия адвокати.

Съгласен съм, че регулаторите ще се заемат със случая, както и адвокатите.