Увеличават заплатите на учителите през есента

Възнагражденията в системата няма да нараснат с един и същ процент

14.09.2015 | 16:40 Редактор: Кремена Кръстева
Увеличават заплатите на учителите през есента

Заплатите на целия педагогически персонал ще бъдат увеличени, но не е ясно откога тази есен. Това заяви министърът на образованието Тодор Танев в навечерието на 15 септември – началото на новата учебна година. Възнагражденията в системата няма да нараснат с един и същ процент. Министерството на образованието ще предложи и да се намали задължителния брой ученици, които са нужни за съставянето на една паралелка.

В навечерието на учебната година министерството отчита дефицит на преподаватели по английски език и информационни технологии.

Предстои да се въведат и промени в провеждането на матурите с цел избягване на преписването. „Това ще бъде модел, който се прилага няколко години успешно при националното външно оценяване в 7 клас, където учениците работят по първи модул след това затварят изпитната си работа и започват да работят по втори модул. Идеята ни дори за изпита по български език и литература е да бъде разделен на три модула като последният въпрос да бъде съобщаван след приключване на предишните два модула“ поясни  заместник –министър Ваня Кастрева.

Около 2500 училища ще отворят врати на 15 септември. За първи път прага на школото ще прекрачат 64 841 малчугани, а общо учениците по данни, с които образователното министерство работи, са 757 969 деца.

Готовността на училищата за първия учебен ден е висока. В страната има 57 школа, в които ремонтите ще продължат и след започването на занятията. Тези учебни заведения, които не са съобщили за ремонти, ще бъдат санкционирани.

Танев за пореден път посочи, че проблем за образованието са фалшивите записани деца. Той поясни, че ще прави внезапни проверки, за да се установят такива случаи. До момента има информация за  505 фалшиви ученика в 16 училища.