БВП на Китай расте по-бавно от официалните данни

Стивън Енгъл, Bloomberg

17.08.2015 | 13:35
БВП на Китай расте по-бавно от официалните данни

PBOC прави някакви интересни изявления, как юанът щял да се повиши, а след това да падне.

Ами да, може да се повиши или да падне.. И при това е 100% точно. Аз следя Китай от 25г. и не виждам нищо ново. Дори и Ли Къциян през 2007 каза, че данните за БВП за Китай са направени от хората.

Китай казва, че през първото полугодие е имала ръст от 7%. Bloomberg разпита няколко икономисти и те казаха, че през първото полугодие има 6,3% ръст. Помолихме икономистите да направят прогнозата си на базата на реалния ръст на БВП, не на това, което очакват правителството да съобщи в края на годината. И те казаха: 6,3% в първото полугодие. Казват, че за цялата година ръстът ще бъде 6,6%. Правителствената цел, както знаем е 7%.

И се придържат към нея. Казаха, че първото полугодие ще бъде 7% и второто - пак 7%. Цялата година - 7%.

Защо имаме несъответствие?

Ами, видяхме четири намаления на лихвата от ноември, целенасочени фискални стимули, сега виждаме и внезапна девалвация на юана. Те знаят нещо, което техните цифри не показват.

Според мнозина икономисти ръстът е по-слаб от това, което казват. Дори и при 7% ръст тази икономика върви към най-слабите темпове на растеж от четвърт век. Има слабост и те се опитват да направят нещо, но не казват, защото имат цел.

 

Още по темата

Но това оказва натиск над валутите на китайските регионални търговски партньори, нали?

Точно така. През 2013 Morgan Stanley обяви петте най-крехки валути, избрани на базата на глобалната ситуация. Това бяха бразилският реал, индийската рупия, индонезийската рупия, турската лира и южноафриканският ранд. Това бяха Крехките Пет.

По-късно списъкът бе разширен. Bloomberg ги нарича Проблемните Десет. В тях влизат и реалът, и рандът, но и много азиатски валути на развиващи се икономики. Тайландският бат, тайванският долар, южнокорейският вон, сингапурският долар, перуанският сол, чилийският и колумбийският долар, руската рубла - и знаете ли какво? Китай е техният експортен партньор номер едно. Почти на всички валути в Проблемните Десет.

Да видим какво ще стане, докато САЩ се готвят да вдигнат лихвите.