Топлофикация - София има задължения за 560 млн. лева към Булгаргаз

Готви се план за погасяването на дълговете на столичната топлофикация

24.07.2015 | 13:29 Редактор: Мариета Иванова
Топлофикация - София има задължения за 560 млн. лева към Булгаргаз

Топлофикация – София има задължения в размер на 560 млн. лева към Булгаргаз, съобщи по време на парламентарния контрол енергийният министър Теменужка Петкова. В отговор на въпрос на депутата от БСП Лява България Жельо Бойчев тя уточни, че само 71 млн. лева са текущите задължения към газовото дружество, предава Investor.bg.

Енергийният министър посочи, че през май е имала среща с представители на Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура е Булгаргаз, на Топлофикация – София и с кмета на София Йорданка Фандъкова. По време на разговорите е било намерено „работещо решение” за начина, по който топлофикационното дружество може да върне задълженията си.

В момента предстои финализиране на плана, който е разработен, съобразно общественото значение на "Топлофикация – София" и подписване на споразумение за връщане на дълговете.

Жельо Бойчев обаче изказа своите съмнения относно възможността дружеството да връща своите задължения, при положение че работи на загуба.

През периода 2009 – 2015 година е имало множество сделки по цедиране на задълженията на топлофикационното дружества към БЕХ и Булгаргаз, стана ясно още от думите на Петкова пред народните избраници.