Лукарски: Износът расте, кризата в Гърция да не всява паника

Повишението на износа е предимно за трети страни, коментира икономическият министър

09.07.2015 | 13:58 Редактор: Мариета Иванова
Лукарски: Износът расте, кризата в Гърция да не всява паника

С 12,9 процента е нараснал износът на България през първото тримесечие на тази година спрямо 2014 г., заяви икономическият министър Божидар Лукарски на пресконференция след  среща с търговско-икономическите съветници е ресорните представителства на България в чужбина. По думите му повишението на износа е основно към трети страни, предава БТА.

„През първото тримесечие на годината има и 3,5 пъти повишаване на инвестициите у нас спрямо същия период на миналата година“, посочи още Лукарски. Той изрази надежда, че до края на годината ще бъде постигнат още по-сериозен ръст и износът на малкия и среден бизнес, включително и към държавни извън ЕС, да се увеличи.

„Кризата в Гърция не е в завършен етап, какво ще се случи ще се реши в неделя- 12 юли, на срещата на ръководителите в ЕС“, коментира още Лукарски. В отговор на въпрос дали страната ни търпи до момента някакви търговски загуби заради кризата, министърът посочи, че към момента загуби няма. - „Има плюсове и минуси от това, което се случва в Гърция; стабилността на еврозоната е важна за стабилността на целия ЕС, за нас Гърция е съседна държава, с която имаме голям стокообмен“, коментира Лукарски и подчерта, че ние сме също особено заинтересувани проблемите в Гърция да се решат.
„До този момент няма трусове в нашата банкова система, банките с гръцка собственост у нас са контролирани“, коментира още министърът.

Той също така отбеляза, че се подготвяме за всеки един сценарий относно Гърция и добави, че това, което се коментира в Министерски съвет, е - „да не  се създава паника и да се рисуват различни сценарии, преди да е ясно какво ще се случи“.
В отговор на въпрос как влияе ситуацията върху търговския ни стокообмен и отношения с Гърция Лукарски посочи,  че „има заявен интерес от гръцки фирми, които да пренесат своята дейност в България, но това е нещо което предстои. В момента драмата е в развитие, изчакайте да преминем поне към второ действие“, каза министърът.

Традиционно износът ни е към Холандия, Гърция, Германия, Русия. Новост е ръстът на българския износ към трети страни – САЩ, Близкия изток и Далечния изток - Индия, Китай, както и страните от Средна Азия - развиващите се икономики на бившите съветски републики“, коментира Лукарски. Той каза, че е възможно някои търговски представителства да бъдат закрити заради липса на средства, но пък ще бъдат открити други в страни с перспективи за развитие на търговските отношения.

Александър Александров от търговското представителство на Виетнам посочи, че се работи за изграждане на преработващ хъб за виетнамски стоки в района на пристанище Варна. Стоян Николов, търговски представител в Пекин, пък посочи, че расте износът към Китай на български селскостопански продукти - зърнени храни, продукти от розово масло, подготвя се и проект за износ към Китай на кисело мляко.