Ципрас пита народа за условията на кредиторите

Гърците ще гласуват на референдум на 5 юли предложенията за реформи

27.06.2015 | 09:16 Редактор: Мариета Иванова
Ципрас пита народа за условията на кредиторите

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас дава думата на народа за предложенията на кредиторите към  страната. Своето мнение те ще имат право да изразят на насрочения за 5 юли референдум по исканията на чуждестранните кредитори за предоставяне на финансова помощ, предава БТА, позовавайки се на Reuters.
Агенцията посочва, че премиерът на Гърция е отхвърлил техния ултиматум и е поставил на рисковано гласуване от народа споразумението с кредиторите, което може да определи бъдещето на Гърция в Европа, предава Reuters.

По думите на 40-годишния премиер гръцкият парламент ще се събере днес на извънредно заседание, за да утвърди произвеждането на референдума. Това става след седмица на ожесточени преговори в Брюксел, където Ципрас отхвърли предложенията на кредиторите като "шантаж".

"Нашата отговорност е за бъдещето на страната ни. Тази отговорност ни задължава да отговорим на ултиматума чрез суверенната воля на гръцкия народ", посочи Ципрас в телевизионно обръщение към нацията в ранните часове на днешния ден.

Този призив е най-драматичният обрат в продължаващите вече дълго време преговори между Гърция и кредиторите й, поради които изпитващата силни финансови затруднения страна е на ръба на банкрута, а бъдещето й в еврозоната е под въпрос.

Ципрас заяви, че предложенията на кредиторите са в очевидно противоречие с европейските социални правила, както и с основни права, и че те ще задушат задъхващата се гръцка икономика.

Еврозоната предложи да размрази финансова помощ за Гърция в размер на милиарди евро, ако Атина приеме да въведе пенсионни и данъчни реформи, за които лявото гръцко правителство не иска и да чува. То бе избрано през януари, след като обеща да сложи край на строгите икономии.

Без финансовата помощ Гърция се очаква да изпадне в дефолт заради плащанията в размер на 1,6 милиарда евро, които трябва да бъдат направени на 30 юни към Международния валутен фонд /МВФ/. Така страната ще се доближи още повече към това да бъде принудена да напусне еврозоната, което ще причини хаос в  икономиката, както и на финансовите пазари.

Ципрас посочва, че поради референдума ще поиска с няколко дни да бъде удължена досегашната спасителна програма, чийто срок изтича на 30 юни.

Малко след телевизионното му обръщение можеха да се видят опашки от до десет души, които се редяха, за да теглят пари от банкомати в различни части на Атина. Малки групи протестиращи срещу управляващия елит замеряха с коктейли "Молотов" и камъни полицията в централен столичен квартал, където демонстрациите са често явление.

Днес- 27 юни, Ципрас ще разговаря с президента на Европейската централна банка Марио Драги, а вицепремиерът Янис Драгасакис и преговарящият Евклидис Цакалотос се очаква да се срещнат с него по-късно днес.

С оглед на тежката ситуация за банковия сектор на Гърция, който зависи от средства от централната банка, за да не потъне, ЕЦБ ще играе изключително важна роля в запазването на стабилността на системата през идните няколко дни.

Въпреки опасенията от изтичане на депозити от банките, вторият министър за административната реформа Георгиос Катрунгалос заяви, че няма намерения да се въвежда капиталов контрол и банките ще отворят нормално в понеделник.

Ципрас коментира, че исканията на кредиторите изглежда целят "унижението" на Гърция, а министри призоваха да се отхвърли предложения на Атина финансов пакет. Опозиционни партии обаче атакуваха правителството.