Британските избори казват: Business As Usual: Гийв

08.05.2015 | 17:08
Британските избори казват: Business As Usual: Гийв

Бившият зам.-гуверньор на Bank of England Джон Гийв коментира резултатите от изборите във Великобритания и какво означават те за бизнес средата. Той говори с Анна Едуардс в студиото на Bloomberg Television на 8 май 2015.

Джон Гийв:

Това беше добра нощ за консерваторите. Те се справиха по-добре, отколкото очакваха. Все още говорят за много крехко мнозинство и си мисля, че първоначално на пазарите ще има облекчение. Ще видят познати лица и без голяма промяна в политиките. Бизнес както обикновено.

Джордж Осбърн и Дейвид Камерън ще бъдат в центъра на новото правителство, както преди.

След няколко седмици хората ще започнат да си мислят - да, ама с това малко крехко мнозинство сигурно ще бъдат по-предпазливи, отколкото в последните 5г. за инициативите си, и особено към евроскептиците.

Смятам, че ще започнем да говорим настървено за референдума за ЕС и евентуален брексит.

 

Още по темата

Значи смятате, че това правителство ще бъде по-евроскептично, заради липсата на либералдемократите, отколкото предишното правителство?

Да, в краткосрочен план е това е голяма победа за Дейвид Камерън - лично за него..

 

Виждаме колата на Дейвид Камерън, който идва на Даунинг стрийт. Той беше в седалището на консервативната партия и сега се прибира на Даунинг стрийт. Продължаваме да следим. Та, смятате, че това правителство ще бъде по-евроскептично?

Да, той вероятно ще има малко мнозинство, но работещо.

С разделена опозиция. Ще има партия, която е решена твърдо да направи референдума. А, както видяхме в Шотландия, това не е лесно.

 

Какво мислите за лихвите? Ще видим ли по-затегната фискална политика, отколкото пазарите очакват? И след това лихвите ще бъдат ли задържани по-дълго време?

Може би отчасти.

В краткосрочен план това е приемственост. Не знам дали има значение за лихвите. Ще се определят от това, което става в британската икономика. Колко силно е възстановяването. Ще се определят от това, което става в САЩ и Китай.

Но за пазарите основната промяна ще дойде от секторите, където има възстановяване - жилища, данъци върху имоти, реформите, може би можем да очакваме повече публични разходи. От друга страна Джордж Осбърн, ако остане министър на финансите, ще трябва да направи икономиите си. Защото обеща да не повишава данъците.

Така че къде ще намери парите?