Промишленото производство намалява към февруари

Това сочат предварителните данни на НСИ

08.04.2015 | 11:44 Редактор: Мариета Иванова
Промишленото производство намалява към февруари

Спад от 0.6% през февруари 2015 бележи индексът на промишленото производство. Това сочат предварителните данни, изчислени на база сезонно изгладените данни, на НСИ.

През февруари 2015 г. при календарно изгладеният индекс1 на промишленото производство е регистриран ръст от 2.3% спрямо съответния месец на 2014 година.

Спрямо януари през февруари 2015 е регистрирано намаление  с 5.0% в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. За цитирания период увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 1.5%, и в преработващата промишленост - с 0.4%. По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 13.0%, производството на мебели - с 5.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.8%, производството на тютюневи изделия - с 3.2%.

Спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 22.0%, производството на химични продукти - с 11.5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 9.7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.7%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5.3%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 5.9%, и в преработващата промишленост - с 3.5%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.1%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 22.2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 21.8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 14.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 12.4%, производството на хранителни продукти - с 9.7%.

Намаление е отчетено при: производството на облекло - с 8.5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7.0%, производството на тютюневи изделия - с 6.9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 4.8%.

Още икономически новини четете тук