Износът на горива може да превърне САЩ в Саудитска Арабия на следващото десетилетие

Ефектът от вдигането на забраната върху износа на петрол ще понижи цените на бензина в Америка, коментира Лоурънс Самърс

04.01.2015 | 13:30 Редактор: Георги Стоянов
Износът на горива може да превърне САЩ в Саудитска Арабия на следващото десетилетие

Докато Фед продължава да нормализира политиката си, бившият финансов министър на САЩ Лоурънс Самърс заяви, че следващият двигател на американската икономика може да е глобалният износ на горива – стъпка, която може да превърне САЩ в следващата Саудитска Арабия, съобщава Reuters.

„Съединените щати имат шанса да се превърнат в глобалната енергийна икономика на следващото десетилетие по същия начин, по който Саудитска Арабия беше през последните две – три десетилетия”, коментира Самърс. „Ефектът от вдигането на забраната върху износа на петрол  всъщност по-скоро ще понижи цените на бензина в Америка”, допълва той.

Още по темата

Самърс, известен с виждането си за разочароващите темпове на американското икономическо възстановяване, направи своя коментар на конференцията на American Economics Association в събота.

Същевременно на същата конференция президентът на Федералния резерв във Бостън Ерик Розенберг заяви, че ниските инфлационни нива по света и минималния натиск за повишаване на заплатите и цените в Съединените щати ще принудят Фед да не прибързва, докато изтегля икономическите стимули.

Розенберг повтори призива си Фед да изчака с нормализирането на политиката си след годините на разхлабена монетарна политика.

„Вярвам, че ниската инфлация и ръст на заплатите са повече от основателна причина да проявим търпение. Този подход е уместен, докато не станем по-уверени, че инфлацията ще се завърне към заложените от Фед 2% през следващите няколко години”, посочва той.

Самърс, който е професор по икономика в Харвард, подчерта своята неудовлетвореност от прогреса на американската икономика.

„Съединените щати функционират на около 10% под потенциала си, както той беше изчислен през 2007”, изтъква той.