Митко Димитров: Ако не променяме нищо, бюджетът за 2015 е добър

Положителното от споразумението за пенсионната система е, че има още три месеца да се намери трайно решение, коментира той

18.12.2014 | 11:08 Редактор: Мариета Иванова
Митко Димитров: Ако не променяме нищо, бюджетът за 2015 е добър

При равни други условия бюджетът за следващата година е добър, това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air проф. Митко Димитров, директор  на Института за икономически изследвания към БАН. Той допълни, че ако не се променя нищо, „тези които са го направили, са се опитали да направят нещата така, че да няма много вреди на системата и България да даде един сигнал на инвеститорите, че може да бъде стабилна страна“.  Той обаче подчерта, че няма промяна по отношение на решаването на основните проблеми, които отдавна са известни, а именно корупция, сива икономика, съдебна система и т.н.

Той коментира и споразумението за пенсионната система, сключено между правителството и синдикатите преди по-малко от седмица. Положителното по думите му е възможността в следващите три месеца да се намери решение, което да е дългосрочно.

Възможността за избор между НОИ и частен фонд за задължителното доброволно осигуряване проф. Димитров коментира с думите, че „има съмнение, че  правителството се опитва да си попълни недостига на средства“. Той подчерта, че „тези 8 млрд. няма да решат нищо. Те ще бъдат изхарчени за 1-2 години и нищо няма да се реши с това. Не ми се иска да вярвам, че това е причината“.

„По принцип винаги би трябвало да подкрепяме съществуването на частни фондове. Те дават възможност на човек да следи, да има личен елемент в спестовността. Единственият аргумент за неглижирането на значението на частните фондове е, че те не си вършат добре работата и да не се окаже в един момент, че е дошло време хората да си вземат парите,  а тях ги няма. Ако това е аргументът, заложен в споразумението, той трябва ясно да се каже“, коментира още проф. Димитров.