Руска фирма нае лобисти срещу санкциите на САЩ: WSJ

02.12.2014 | 11:21
Руска фирма нае лобисти срещу санкциите на САЩ: WSJ

Руска енергийна компания, частична собственост на приятел на президента Владимир Путин е похарчила 280 000 долара за лобистки такси в САЩ, целящи създаване на опозиция в Сената срещу проектозакон за разширяване на санкциите, съобщава WSJ.

Плащането е било направено от ОАО Новатек до лобистката фирма от Вашингтон Qorvis MSLGroup за три месеца до края на септември, пише вестникът.

Qorvis, част от Publicis Group не коменттира.

Говорител на Новатек - също отказа да каже нещо за проектозакона в Сената, но съобщи, че "като цяло отношението ни към санкциите е негативно", пише WSJ.

Вестникът насочва вниманието към U.S.-Russia Business Council, включващ компании като Ford Motor Co., Apple, GM, Gazprom, BoA, Boeing, Cisco, The Coca-Cola Company, Google Inc, и др. който е против проектозакона за разширяване на санкциите срещу Русия заради Украйна и за това е съобщил Даниел Ръсел, президент на Съвета.

Представители на администрацията са съобщили пред вестника за тревогата си как подобен законопроект би намалил гъвкавостта им спрямо външната политика на Москва.

Досега санкциите от САЩ, наложени след анексирането от Русия на Крим от Украйна през март 2014 са налагани с президентско решение, без решение на конгреса, уточнява вестникът.

ОАО Новатек е най-големият руски независим производител на природен газ. Работи главно в Ямалския район в Западен Сибир. Основана е през 1994 от Новафининвест и член на Съвета на директорите е Генадий Тимченко, близък приятел на Владимир Путин е в черния списък със забрана да посещава САЩ.

Още по темата

Коментар от студиото на Bloomberg ТВ в Ню Йорк:


Руските енергийни компании наеха лобистка фирма, за да се опитат да оборят проектозакона в САЩ за разширяване на санкциите. 

Най-малко един от доставчиците на природен газ в Руския е частична собственост на приятел на Владимир Путин, Тимченко, твърди WSJ.

Явно руските енергийни компании са дали няколкостотин хиляди долара за лобисти и очакват да получат подкрепа срещу проектозакона.

Сигурно си представяте, че това няма да изглежда добре на избирателите.

Това показва и че най-големите бизнесмени в Русия са силно разтревожени от санкциите. Дори Владимир Путин да се държи хладнокръвно и да повтаря, че цените на петрола нямат значение, ще се оправим и т.н.

Виждаме как различни руски компании правя едно, а руският президент Владимир Путин говори съвсем друго и започваме да си мислим, че двете неща са свързани.

Това може да е добра новина, защото ако не са свързани - тогава ще имаме икономическата несигурност при политическата несигурност..