Печалбите на Randgold растат засега, но дали вирусът ебола не е на друго мнение

Коментар на Марк Бартън и Манъс Крани, Bloomberg TV

07.08.2014 | 16:44 Редактор: Велко Каменов
Печалбите на Randgold растат засега, но дали вирусът ебола не е на друго мнение

Randgold, четвъртата най-голяма компания за добив на злато в светa, отбеляза увеличение в печалбите и производството на злато за второто тримесечие на 2014. Производството се увеличава до 277 000 тройунции в сравнение със 176 000 тройунции за същия период на миналата година. От компанията планират производството за цялата 2014 да надхвърли 1 милион тройунции за първи път. Печалбите пък достигат 53 милиона долара за периода април/юли в сравнение с 46,3 за миналата година.

Възможностите за увеличаване на печалбите пред Randgold се крият във факта, че все още инвеститорите не са се обърнали към златото като към актив, който да им предложи сигурност. Ако това стане, както е възможно да се случи заради проблеми и рискове като кризата в Украйна, търсенето и съответно цената на златото ще се покачат.

Пред компанията обаче има и рискове, основният от които е епидемията от ебола в Западна Африка. Всички мини на Randgold са в Африка, а някои са в държави опасно близо до районите, където вилнее вирусът. Става въпрос за мините в Мали, Кот д’Ивоар и Конго.

Главният изпълнителен директор на златодобивната компания Марк Бристол пък изяви желание да открие още едно голямо златно находище преди да се пенсионира.

Предстои да видим дали ще успее и дали търсенето на злато няма да се увеличи, което да направи компанията още по-печеливша.

Манъс Крани, Марк Бартън,Ккаролин Хайд, Bloomberg TV