Икономика и пазари-Япония,САЩ

Шон Дарби, Jefferies Group Inc.

12.06.2014 | 12:20
Икономика и пазари-Япония,САЩ

Интервю на Енджи Лау с Шон Дарби, главен стратег по ценни книжа в Jefferies Group Inc. в студиото на Bloomberg в Хонконг.


Коя икономика се представя добре в Азия според вас?

 

Според мен Япония пак е на мода. Вероятно икономическите данни на страната ще се подобрят още през третото тримесечие на годината. Някои компании започват обратно изкупуване на акции, което беше немислимо преди 10 години. Освен това пазарът на акции е на добра цена- отношението цена-печалба е едно от най-привлекателните сред развитите пазари. Смятам, че инвеститорите отново ще се обърнат към Япония през следващите 6 месеца.

 

Интересно е защо японските компании, които имат много пари в момента, ги използват, за да изкупуват обратно свои акции. Защо го правят вместо например да увеличат заплатите на служителите си или да инвестират в реални активи? Не е ли точно това, което иска правителството на Япония, а компаниите не го правят?

Трябва да обърнем внимание на две неща. Първо реалните лихвени проценти са негативни- в момента около минус 3% и компаниите имат 2 трилиона долара налични пари, невероятен ресурс, който може да задвижи икономиката. Второто нещо е, че вероятно компаниите чакат да бъдат обявени промените в корпоративните данъци. Тогава може би ще започнат да харчат.


Но промените в данъка няма да станат факт преди 2015.

Да, но правителството поне ще даде на компаниите представа за промените преди това. Така те ще могат да си направят планове.


Правителството вече направи изявления по темата, но не даде никакви подробности.

Бяха направени проучвания за увеличенията в заплатите в Япония от началото на годината досега и има някои много обнадеждаващи знаци, че заплатите ще бъдат увеличени. Не трябва да забравяме, че компаниите не контролират инфлацията, те имат влияние само върху една част от нея. Мисля, че нещата отиват към много по-постоянно възстановяване в Япония.


Следим ситуацията и на Уолстийт и действията там или по-скоро липсата на действия. Последните няколко седмици нямаше почти никакво движение там. Пазарът е стабилен, а S&P 500 и Dow Jones са на рекордни нива. Какво виждаме в момента, може би началото на спад?

Подозирам, че да. Може би е време за инвеститорите да изтеглят малко пари от там. Парите, които влизат в пазарите на акции в САЩ  достигнаха връхната си точка. Повечето от действията на пазара сега са просто сделки с фючърси или корекции на позициите на инвеститорите. Като цяло не смятам, че пазарът ще достигне по-високи нива. Въпреки това има някои сектори в САЩ, които изглеждат по-добре. Петролният сектор и секторът на услугите, както и стоките. Не бих пренебрегнал и индустриалния сектор.


На какво бихте заложили в Азия, на кои сектори?

Оставам голям поддръжник на IT сектора. Акциите там са оценени приемливо и през следващите 12 месеца ще има много добри нови около този сектор.

Цялото интервю - във видеото.