Три причини, поради които младите не могат да си намерят работа

11.06.2014 | 15:20 Редактор: Ирина Георгиева
Три причини, поради които младите не могат да си намерят работа

Проблемът с младежката безработица в последните години става все по-актуален. Много млади хора току-що завършили образованието си дълго време не успяват да си намерят работа. Често вината се търси в работодателите, които поставят неизпълними изисквания за квалификация при търсенето на служители.

От публикация на Business Insider става ясно, че  младите хора не могат да си намерят работа по три основни причини.

Първата причина е, че младите хора, които ходят на училище, не си търсят работа.

Данните от Бюрото по труда в САЩ показва, че най-нисък е процентът на младежите между 16 - 19 годишна възраст, които работят или си търсят работа. Тази статистика не е мръднала от 1948 година до днес. В същото време данните показват, че населението с по-малко от средно образование е намаляло от 76% на 12%, а броят на американците с бакалавърска степен се е увеличил с до 32 на сто.

В началото на 2014  в България, БСК настоя за промени в регулацията на пазара на труда като се въведе облекчаване на разрешителния режим за работа на лица от 16 до 18- годишна възраст и намаляване на прага за възраст на наетите лица от 16 години на 15 години. Към момента предложението не е одобрено.

Втората причина, заради която младите хора не могат да си намерят работа е, защото просто са млади.

Работодателите избягват да наемат млади хора, заради тяхната неопитност и липса на стаж. Европейската схемата

Още по темата

„Младежка заетост“ на новата Оперативна програма за Човешките ресурси позволява на Агенцията по заетостта да набира млади хора до 29-годишна възраст. Изискванията към младежите са да са завършили висше или средно професионално образование. Схемата е на стойност 35 милиона лева, като около 20 милиона лева национално финансиране ще бъдат разходени до края на годината и после възстановени от ЕК. Средствата са предвидени за 7500 души.

Факт обаче остава, че наетите млади няма да са на високи позиции. Според Business Insider през последното десетилетие се засилва тенденцията все по-малко млади служители да заемат високи ръководни постове. И макар младите да са завършили с висока университетска степен - липсва ли им опит, това е достатъчно да не заемат мечтаната длъжност.

Третата причина, заради която младите хора не могат да си намерят работа е, че и те имат същите проблеми, както и другите търсещи работа - дълбоката рецесия и бавното възстановяване.

Бавното възстановяване след рецесията естествено повлиява и върху младежката безработица. Данни на Евростат показват, че към март 2014 година безработните младежи у нас до 29-годишна възраст са около 74 хиляди. За същия период на 2013 година без работа са били над 80 хил. младежи. Статистиката подчертава, че безработицата в света е 11%, а в еврозоната - около 12 на сто. Макар и с малко да се подобрява нивото на трудова заетост, тревожната картина принуди все повече младежи да "захвърлят образованието" и да започнат нископлатена работа само, за да свързват двата края, подчертават от Business Insider.