Паркър: следващите санкции ще са към руските банки

Робърт Паркър, главен съветник в Credit Suisse Asset Management

13.05.2014 | 10:22
Паркър: следващите санкции ще са към руските банки

Робърт Паркър, главен съветник  в Credit Suisse Asset Management, смята, че ако санкциите срещу Русия бъдат увеличени, както се очаква да стане, те ще обхванат и банковата система и компаниите.

Русия има дълг от 100 млрд долара, който трябва да бъде обслужван. Според Паркър при санкции срещу руски компании изниква много интересен въпрос - дали това ще ги спре ли от обслужване на чуждестранния дълг, който са натрупали? Този въпрос ще започне да притеснява инвеститорите, казва Паркър за Манъс Крани от Блумбърг ТВ.

Робърт Паркър отбеляза, че инвеститорите са притеснени от геополитическите проблеми и за това дали Абеномиката работи. Според него първите две пера на Абеномиката винаги ще работят - фискалните и парични стимули. Относно третото перо- структурните реформи, той смята, че всички са много скептично настроени.

Инвеститорите може и да са останали разочаровани от Япония, каза Паркър, но изрази надежда, че след като NIKKEI е паднал с 13% от началото на годината, всичко негативно е вече взето предвид.

Според него в Китай инвеститорите съвсем основателно са предпазливи със сенчестото банкиране. Този сектор в Китай е около 3 трилиона щатски долара и до 2-3 години процентът на забавените плащания в него може да скочи до 20%, прогнозира Паркър.

Той коментира изказването на президента на Китай Си Дзинпин, че ръст от 7% в Китай трябва да се приема за нормален като попита кога ще бъде постигнат този ръст. Според него във втората половина на 2014 можем да станем свидетели на този ръст и очевидно има забавяне в ръста в Китай в средносрочен план.

На базата на прогнозите за 2016, Паркър очаква ръст дори по-нисък от 6%.

 

Главният съветник в Credit Suisse Asset Management, Робърт Паркър очаква изпълнение на ангажимента на Марио Драги и ЕЦБ и действия от тяхна страна, най-вероятно през юни или през третото тримесечие на 2014. Според него има основание да се вярва на обещанията на европейските централни банкери и е убеден, че ще ги изпълнят, без значение дали ще използват количествени улеснения, заеми към малки и средни предприятия, финансиране на банки или негативни лихви по депозитите, които банките правят в ЕЦБ.

Цялото интервю - във видеото.