До 60% намаляват сметките след саниране според експерт

С 50 млн.лева ще бъдат обновени 200-300 сгради в 36 града.

08.01.2013 | 09:44
До 60% намаляват сметките след саниране според експерт

Между 40 и 60% се свиват сметките на домакинствата за топлинна енергия след саниране на жилището, обяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR експертът Цвета Наньова. Данните са получени на базата обновени вече жилища в страната.

37 заявления са подадени в София от лятото до момента по оперативна програма "Регионално развитие", отчете експертът. С отпуснатите 50 млн. лева ще бъде подменена дограмата, изолацията на външните стени и покривите на жилищни сгради в 36 града. Парите щели да стигнат за 200-300 сгради. Половината от стойността се покрива с парите от Европа, а останалата сдруженията на собствениците могат да изтеглят нисколихвен кредит от специално учредения Фонд за жилищно обновяване.

Няколко месеца след старта на програмата, малко заявления се подават заради неразбирателство между съседите и липсата на опит при управлението на етажната собственост, отчита Наньова. Според нея финансовите условия, които се предоставят са много добри. Изчисленията показали, че между 3000 и 5000 лева излиза на домакинство цялостното саниране, а инвестицията се избива за няколко години.