Без 13-та заплата за държавните служители

Финансовият министър е категоричен, че досега и занапред пари за тринадесета заплата не е имало и няма да има.

10.11.2012 | 12:46
Без 13-та заплата за държавните служители

Държавните служители няма да получат 13-та заплата тази година, заяви финансовият министър Симеон Дянков пред журналисти в Китен. Според него досега такива пари не са давани и няма да бъдат давани и занапред. Вицепремиерът подчерта, че с промяната в Закона за държавния служител през август е станало възможно по-добрите чиновници да бъдат отличени. Нормативният документ предполага до 30% от заплатата да бъде въз основа на добро представяне и лични постижения.

Решение за коледните надбавки за пенсионерите ще бъде взето през декември, заяви още Дянков. Той отново подчерта, че  от изпълнението на бюджета през ноември ще стане ясно дали ще има допълнителни пари за възрастните хора. Цифрите за септември и октомври обаче са обнадеждаващи, твърди финансист номер едно.

„За първи път от 2008 насам завършихме септември с излишък. Октомври също бе добър месец и по предварителни данни ще имаме балансиран бюджет,” коментира Дянков и допълни, че засега не са правени разчети за коледни надбавки. – „Просто гледаме бюджета да се изпълни.”

Той обясни, че поради големия брой пенсионери – около 2. 15 милиона, всяко увеличение, дори и еднократно, е свързано с държавни разходи в размер на десетки, милиони левове.