Какво правят децата, когато родителите им ги няма?

Д-р Юри Кацаров определи юношеството като най-деликатния период, в която децата търсят своята автономност

03.11.2015 | 13:00 Редактор: Ирина Георгиева
Какво правят децата, когато родителите им ги няма?

Знаят ли родителите какво правят децата им, когато не са вкъщи? Къде ходят и как прекарват свободното си време с приятели? Има ли изградена комуникация родител-дете? Говори ли се открито вкъщи за интимните взаимоотношения, цигарите, алкохола и по други "забранени" теми?

Миналата седмица трима ученици от София - едно момче и две момичета от IX клас, бяха приети в Токсикологията на Пирогов след като са пушили в голямото междучасие. Цигарата им била дадена от друго момиче, а след като си дръпнали от нея – колабирали. Тогава техни съученици разказаха, че цигарата била с халюциногени и в двора на училището свободно се продавали различни наркотични вещества.

Екипът на предаването Днес коментира със събеседниците си в каква среда растат децата днес и знаят ли родителите им всичко за тях.

"Преломните моменти започват още от бебешкия период, тоест още от 2-годишна възраст. А родителите трябва да са ролеви модели за децата. Децата са пълноправни личности, за съжаление учат през проба-грешка." - обясни Милена Николова, която е координатор "Детски политики – образование и здраве" към Национална мрежа на децата.

Според Христо Нейков, който е доброволец, работил е с деца в риск, не винаги говоренето за проблеми е пътят към решаването им. Най-добрият подход е познанието, смята Нейков.

Клиничният психолог и д-р по психология д-р Юри Кацаров определи юношеството като най-деликатния период, в която децата търсят своята автономност.

Д-р Теменужка Любенова, която е председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград коментира случаите, в които децата посягат към наркотик. По думите й в Благоевград проблемът с разпространението на наркотици сред деца става все по-сериозен. Забелязва се и друга тревожна тенденция. Все по-голям брой деца на мюсюлмани посягат към наркотиците. Включи се и майка на наркозависим, която сподели, че децата губят представа кои са ценностите в живота, а държавата не може да се справи с проблема. 

Екипът на предаването Днес разговаря с Евелина Пейчева, която е психолог, който работи по програма за деца и младежи до 21г. възраст и с актрисата Силвия Лулчева.

"Щъркелът не идва с упътване. Трябва да знаем всичко за езика на детето, понякога то говори само с усмивка. Спортът и изкуството са добър отдушник за негативни емоции в ежедневието." - смята Лулчева.

Актьорите Минко Ламбов и Анна Топалова обясниха как музиката влияе върху развитието на децата.

Замисляли ли сте се за странните закони в САЩ? Отвъд Океана е незаконно едно дете да бъде оставено само вкъщи, докато не навърши 13 години. На 14 вече му се дава право да гледа по-малки деца и дори да работи почасово като детегледачка.

В България нещата са по-различни, но и тук за съвременните родители става все по-трудно да разберат кога могат спокойно да оставят подрастващите си наследници у дома, без да се терзаят дали детето няма да подпали къщата например. Всеки родител сам трябва да прецени кога детето му е готово да стои само и да му гласува доверие. Но какво мислят самите малчугани, какво правят, когато са сами вкъщи, а и навън?

Всеки отговорен родител знае, че децата не бива да остават сами дълго време. Но ако искате да си спестите часове чистене и нерви, по-добре ги наглеждайте ежеминутно. Какво правят децата, когато родителите им ги няма?

1,3 милиарда активни пушачи по света – над 250 милиона са млади хора. Данните за България показват, че около 60% от българските ученици са правили опити да пушат, като от тях 61 на сто са момичета и 56 на сто – момчета. Тревожен факт е, че над 20 на 100 от на запалилите първа цигара български деца са на възраст под 10-години. Стряскащата статистика ни провокира да се запитаме - познаваме ли децата си?

Солени глоби за деца до 8-годишна възраст без родителски надзор. Кога обаче децата стават достатъчно самостоятелни, за да могат да се грижат сами за себе си? 

Днес е модерно да се копират възпитателни методи, практикувани зад граница. Но дали са подходящи за нашите деца и можем ли все пак да ползваме нещо от опита на най-развитите държави?

Чуйте всичко това в следващото видео: