Балканският път на бежанците

Всеки пети сирийски гражданин към днешна дата е бежанец, сочат данни на ООН

26.10.2015 | 12:08 Редактор: Ирина Георгиева
Балканският път на бежанците

Тази нощ Европа остана будна. Но не толкова заради местните избори в България или заради парламентарните в Полша. Лидерите на няколко държави, сред които и нашата, заседаваха извънредно в Брюксел заради мигрантите.

"Сега е пълен хаос. Страните почват една по една да се спасяват и да прехвърлят на другите, а ние които сме на самата граница, сме изложени на огромен риск." - заяви премиерът Бойко Борисов, който допълни "по някакъв начин трябва да кажем стоп на бежанците".

"Общността незабавно да сложи край на политиката на отворени врати и приема на имигранти." - призова при пристигането си унгарският премиер Виктор Орбан.

"Ако потокът от мигранти към Европа не бъде незабавно прекратен, това ще бъде началото на края на ЕС." - предупреди словенския му колега Миро Церар.

Още по-тежки бяха думите на чешкия президент Милош Земан: "Ангела Меркел демонстрира фалшива хуманност. ЕС решава за мигрантския натиск по срамен начин. Бежанците използват децата като жив щит."

Вярно ли е, че Европа не функционира? Изгубила ли е своята посока и убедителност? Какви краткосрочни и дългосрочни мерки са нужни за справяне с мигрантската криза? Възможно ли е намирането на общо решение? Разделиха ли имигрантите Стария континент? Ще бъдат ли издигнати още огради и стени? Това са само част от въпросите, на които екипът на предаването Днес потърси отговорите от своите събеседници. 

"Всеки има право да дойде в Европа. Европа е длъжна да приеме всеки. За мнозина Балканите са като обетованата земя, търсят място за по-добър живот. БЧК има готовност да реагира при извънредна ситуация и да приеме 5 000 души за 72 часа." - заяви ръководителят на бежанско-мигрантската служба на БЧК Марияна Стоянова.

"Бежанец е човек, подгонен от родното си място. Не може да бъде себе си и търси друго място." - сподели авторът на романа "Бежанци" Весела Ляхова.

"Хубави пожелания, но лоши изпълнения." - така проф. Нина Дюлгерова определи решенията на ЕС.

"Меркел сбърка с непремереното: "Заповядайте. Ще ви посрещнем." В България положението не е розово и засега това ни спасява от мигрантска вълна. Страната ни е примамлива дестинация за Афганистан. Те очакват земен рай, когато идват у нас. Но ще се разочароват." - допълни на свой ред Мария Рачева, журналистка, била на няколко мисии в Афганистан.

"Хората, които идват у нас, са икономически имигранти. Хуманитарните ценности се подменят с псевдоценности." - заяви Коцето Калки.

Според журналиста, създател на Facebook групата "Приятели на бежанци" Мария Черешева бежанската криза може да бъде решена само, ако спрат конфликтите на местно равнище. 

Всеки пети сирийски гражданин към днешна дата е бежанец. От началото на конфликта през лятото на 2011 година по данни на ООН над 4 милиона души са напуснали Сирия. Повече от половината са деца. Къде бягат сирийските бежанци?

Лицата, потърсили закрила в България, са се увеличили цели 11 пъти за последните пет години, показват данни на Държавната агенция за бежанците към МС. Най-често от Близкия Изток и Африка бягат млади мъже до 35-годишна възраст. Сред тях е и Ив Куаси.

Ив Куаси напуска Мали през 2012 година. След свалянето на режима на Муамар Кадафи родината му е в криза. В една от най-демократичните държави в Западна Африка започват да пристигат десетки групи бежанци от племената туареги. Следват размирици и терористични актове. Ив е прокуден от ислямистите, които тормозят християнското население в северната част на страната. Фанатиците убиват баща му. Много преди това той е загубил майка си.

Почти на 18 години, Куаси минава пеш българската граница, но вместо на свобода, се озовава зад решетките в Бусманци. Там пращат онези, които са минали нелегално у нас. Днес Ив работи във фирма за остъкляване в София, посещава българско училище и играе футбол в два отбора. През 2014г. той защити България на Световното първенство за бездомници в Чили. Обявиха го за най-добрият вратар. 

Анализ направи и Васил Василев, който е дългогодишен кореспондент в Близкия Изток. В ефира на Днес  лична позиция за бежанската криза изрази и Явор Гечев от "Четири лапи".

От Гърция за актуалната ситуация в южната съседка се включи и журналистът Василис Мистриотис. Според него бежанската криза е лихвата за вътрешните проблеми на Европа. 

Бихте ли приютили бежанец в дома си? Германският депутат Мартин Патцелт вече го е сторил – от месеци при него живеят двама младежи от Еритрея. 

Броят на влизащите в Германия бежанци расте, разходите по тях също, а това поражда предразсъдъци. Има ли място за безпокойство? Ще трябва ли германците да се разделят с част от социалните си облаги заради пришълците?

В предаването Днес  извънредно се включи Иван Димитров, писател и драматург, организатор на Facebook група, който коментира нахлуването на Волен Сидеров в НАТФИЗ.

Чуйте всичко това в следващото видео: