Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

От началото на година близо 100 човека са с вируса на ХИВ

Статистиката твърди, че заразените у нас са над 2800

21.08.2018 | 19:39 Редактор: Зара Паталева
От началото на година близо 100 човека са с вируса на ХИВ

Близо 100 човека са заразени с вируса на ХИВ от началото на годината, каза Радосвета Стаменкова -  изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.  Но в същото време в регистъра има 2810 човека, които  са носители на вируса. Част от тези хора са починали, други не живеят у нас. Има и такива, които не са регистрирани. Повечето заразени са мъже.

Ваксина срещу ХИВ няма, но има сериозен напредък в лечението. Терапията се промени в годините и ако се прави навреме, то болният живее пълноценно десетилетия. За това превенцията е изключително важна. За съжаление голяма част от хората не правят разлика между ХИВ и СПИН.

Юлия Андонова от Фондация "Пулс" заяви, че това е може да бъде избегнато, като държавата е взела мерки след оттеглянето на Глобалния фонд за лечение на СПИН от страната ни.

Тя коментира, че опитът да се изкриви дебата с Истанбулската конвенция не е помогнало на жертвите на домашно насилие, а точно обратното. Голяма част от обществото ни беше манипулирано със собствените му страхове, посочи още тя.

В предаването ви разказваме за Златното евангелие в Омуртаг и за това какво е да изминеш Пътя на Камино.