10 съвета при наем на жилище

07.01.2016 | 00:00

Ако на нова година ви се е паднал късмет “нова къща” то 2016 ви дава прекрасната възможност да намерите мечтаното жилище. Този път ще си поговорим с Йорданка Рангелова, мениджър Кантора Наеми в агенция Адрес. Тя ще ни посъветва какво да търсим в малките букви и как да си осигурим спокойствие на новия имот.

1. ВСИЧКИ УГОВОРКИ ДА СА В ПИСМЕН ВИД
Започвайки търсенето на жилище веднага започват
уговорки и пазарлъци, които обаче остават във въздуха. Правило номер едно е всичко да е черно на бяло. Редно е всички уговорки между наемателя и наемодателя да бъдат изписани, тъй като е възможно някоя от страните да не е толкова съвестна. Според Йорданка трябва да изискваме нотариален акт, за да се види, че наемодателя е истинския собственик и да не се окаже, че ние оставаме на улицата.

2. В ДОГОВОРА ДА ФИГУРИРАТ ВСИЧКИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

В договора за наем да има всички права и задължения,
които наемателя иска да се впишат.  Договорът за наем трябва да съдържа освен общите условия и останалите уговорки. Трябва да се съгласуват от двете страни. Често се случва наемодателите да не предпочитат домашни любимци, малки деца и чужденци. За предпочитане от наемодателите, наемателите да са с по-високи доходи.

3. ПРОВЕРКА НА СМЕТКИТЕ НА ИМОТА
Преди да подпишете договор се поинтересувайте дали
всички сметки са платени, за да не се окажете неприятно
изненадани. Хубаво е преди да се нанесем в новият имот да се проверят предишни сметки и дали всичко е платено. Никои не иска да плаща сметки, които не е изразходил.

4. СЪСТАВЯНЕ НА ПРОТОКОЛ ОПИС НА ИМОТА
Съставя се след като влезе в сила договора и в него се описват състоянието на имота и други детайли, които са направили впечатление. Йорданка съветва да добавим и снимки към протокола.

 5. УТОЧНЯВАНЕ НА РЕМОНТНИТЕ ДЕЙНОСТИ
Винаги в началото с договора трябва да се уточнят ремонтните дейности. Има дейности, които задължително трябва да ги поеме наемодателя. Понякога наемателите могат да ремонтират за сметка на наема или да им се даде гратисен месец. Всичко това е въпрос на договорка в присъствие на консултант.

6. ДЕПОЗИТ ЗА ГАРАНЦИЯ
В рамките на един месечен наем е депозита. Има случаи, в които се изискват два депозита заради скъпо жилище. Депозита е за защита на наемодателя. Ако наемателите са били изрядни с плащане и със сметки, могат да си получат обратно депозита и агенцията помага тази дейност, естествено и ако всичко по описа е изрядно.

7. ФИНАНСОВИ УСЛОВИЯ
Допълнителни такси са малки и се случва  най-често да са за жива охрана или общи части.Наемодателя няма право да изисква от наемателя да плаща данъци на имота.Можем да станем недобросъвестен владелец на имота след 10 години.

8. КОНСУЛТАЦИЯ С АГЕНЦИИ
За да намерим идеалното жилище, трябва да се
обърнем към специалисти. Тази година сайтът Imoti.net
организира първите в България Годишни награди за добри
практики и постижения в сектора на недвижимите имоти.
Клаузата, зад която организаторите застават чрез инициативата,е признание за компаниите и експертите, които с работата си утвърждават добрата репутация на бранша независимо от агресивния сив сектор на пазара. Церемонията по награждаване ще се състои през февруари 2016 г. в София.
Според различни икономически оценки около 80% от богатството на българите е концентрирано в имоти. Делът на операциите с недвижими имоти е около 10% от брутния вътрешен продукт (БВП).
Засилва се и движението на пазара за имоти през последните 2г.Очаква се пазара за недвижими имоти и тази година да продължи да се издига.

9. ИНФОРМАЦИЯ ЗА СОБСТВЕНИКА
10. ДОСТЪП НА НАЕМОДАТЕЛЯ ДО ИМОТА
И макар да работим с агенция, това няма как да бъдеединственото, което да ни интересува. Да се поинтересуваме от собственика, навиците му, да поговорим с предишни наематели е най-лесният начин да разберем какво ни очаква. Наемодателя не може да посещава по всяко време жилището.За проблеми с наемодателя винаги можем да потърсим консултант от агенцията.

Още съвети от Йорданка Рангелова във видеото: