Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Законът за шума нямало да навреди на бизнеса и икономиката ни

Никой не пречи на заведенията да работят, отсече Борис Ячев от НФСБ

28.06.2019 | 20:08 Редактор: Василена Василева
Законът за шума нямало да навреди на бизнеса и икономиката ни

Българската асоциация на заведенията излезе на протест срещу приетия Закон за шума. Работещи в заведения внесоха молба до държавния глава Румен Радев с молба да наложи вето на новоприетия нормативен акт.

"Никой не пречи на заведенията да работят. Дори и до 03.00 ч. през нощта. Стига те да спазват закона и да не пречат. Хората, които се бяха събрали на протеста обаче представиха невярна, подвеждаща и заблуждаваща информация, че санкциите ще нарушат нормалната работа на бизнеса и ще нанесат сериозна вреда на иконимиката ни", коментира в студиото на "Денят ON AIR" зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев. 

Миналата седмица законът беше приет на второ четене от Народното събрание като предложение на депутата от "Обединени патриоти" и председател на НФСБ Валери Симеонов. С новите текстове се забранява шумът на открито между 14 и 16 часа и от 23 до 8 часа. Ограничението важи за открити площи и зони в територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение. За зареждането на търговските обекти забраната за вдигане на шум е от 22 до 08 часа.

"Голяма част от тези рестрикции действат още от 2006 година. Оттук нататък всички санкции ще бъдат налагани от Министерството на вътрешните работи. При констатирано нарушение няма да се налага да се минава през няколко институции, както беше досега. А това ще бъде голямо облекчение и за гражданите, които имат шумни съседи или пък проблем с ромските сватби в близост до домовете им", подчерта още Ячев пред Bulgaria ON AIR.

Собствениците и работещите в заведения са на мнение, че законовите промени ще навредят на целия бизнес, а проблемът с шума няма да бъде решен по този начин, тъй като изгонените от заведенията хора ще се пренесат по градинки и улици, където ще вдигат още шум.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.