Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Филип Димитров: Различията в Църквата правят христовата вяра привлекателна

Бившият министър-председател коментира визитата на папа Франциск у нас

07.05.2019 | 20:01 Редактор: Ралица Братанова
Филип Димитров: Различията в Църквата правят христовата вяра привлекателна

Събитието за мир, което направи в центъра на София папа Франциск, стана повод за много коментари в социалните мрежи. Причината беше отказът на Българската православна църква да се включи в него заедно с останалите религиозни общности, представени в България.

От Светия синод са категорични - действията по време на посещението са точно такива каквито трябвало да бъдат. 

Според Филип Димитров папата е обединителна фигура за целия католически свят и не само, и е много хубаво, че Франциск е посетил България.

По думите му посланията, които папите отразяват, са свързани с идеите за мир, разбирателство и подкрепа за всички неща в ценностната ни система, са положителни.

"Днес можем да наблюдаваме, че между много от отците на църквата се намират различия. Точно те правят христовата вяра толкова привлекателна", коментира бившият министър-председател Филип Димитров в "Денят ON AIR".

Според него по-нормално е вярващите да могат да общуват помежду си открито, дори когато интерпретират по различен начин елементите на вярата.

Той е на мнение, че е странно прекаленото вглеждане в онова, което преди 1000 години за голяма част от вярващите е останало незабелязано.

"За мен вярващият човек трябва да може с открито сърце и ръце да посрещне други вярващи, но там, където има различия, не вярвам, че Бог прави държавен изпит. Чистата вяра на сърцето е по-важна от формата на разума", категоричен бе Филип Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него е много важно, че когато се говори положително и отрицателно за Европа, се допуска една и съща опасна тенденция и тя е да се мисли утопически за тези неща.

"Европа не печели, когато се представя като царство, където могат безпроблемно да се решат всички въпроси. Не печели и когато приеме, че определени практики или стандартни трябва да бъдат спазвани сляпо и категорично. Тя има какво да преосмисля", смята бившият министър-председател.

Гледайте видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК