Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България изпусна шанса си със Северна Македония, смята журналист

Николай Кръстев коментира решенията от историческото посещение на гръцкия премиер Ципрас в Скопие

03.04.2019 | 21:30 Редактор: Зорница Костадинова
България изпусна шанса си със Северна Македония, смята журналист

Гръцкият премиер Алексис Ципрас беше на историческо посещение в Северна Македония - първото след подписването на споразумението за името на страната. Там той се срещна с колегата си Зоран Заев.

Кое е основното, което се реши при тази визита - коментира журналистът от Bloomberg TV Николай Кръстев.

"Сега се отвориха много канали на сътрудничество, като най-важният е икономическият канал. Гърция вложи над 1 милиард в икономиката на съседна Република Северна Македония, което е 15% от нейния брутен вътрешен продукт. За гръцкия бизнес Македония се очертава като един своебразен данъчен Рай", заяви той.

Според него Гърция се завръща по нов начин в икономически план в нашия регион и има много нови възможности пред гръцкия бизнес. Той допълни, че зад подаръците към Македония стои и политически интерес.  

По думите му най-голямата новина от срещата на двамата премиери е решението, че самолети на гръцките военновъздушни сили ще пазят въздушното пространство на Македония.

В същото време България се е забавила, тъй като все още не са ни обновени военновъздушните сили, смята той. Журналистът е на мнение, че страната ни е трябвало да заеме някаква позиция.

Междувременно в Македония текат избори, които гостът на "Денят ON AIR" определи като много интересни, тъй като се очертават трима основни претенденти за президентския пост.

"Обществото им е разделено. Това, което трябва да се възприема като риск е, че може да не бъде постигнат избирателният праг", поясни той.

На въпрос какви шансове изпусна България в тази ситуация, Кръстев изрази мнение, че е трябвало да бъдем активна страна, особено икономически. 

"Ако кандидатът на ВМРО стане президент, тя обяви в Брюксел пред български депутати, че няма да признае договора за приятелство с България, което е много лош сигнал", допълни журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него сега е моментът България да реагира.

Вижте разговора във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК