Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Протестите на сестрите няма да решат проблемите им, смятат Антония Първанова и Стойчо Кацаров

Моделът на управление у нас е объркан, категорични са специалистите

26.03.2019 | 20:32 Редактор: Бойко Димитров
Протестите на сестрите няма да решат проблемите им, смятат Антония Първанова и Стойчо Кацаров

Протестите на медицинските сестри, към който се включиха почти всички работещи в здравеопазването, няма да решат проблемите им. Около това мнение се обединиха бившият депутат от НДСВ Антония Първанова и председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров. 

В "Денят ON AIR" д-р Първанова заяви, че не е нормално една медицинска сестра да получава колкото един шофьор. Тя обаче бе категорична, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев няма как да реши проблема, тъй като болниците у нас са търговски дружества.
"Очакванията на протестиращите са да се получи пакет от 50 милиона лева и министърът да го раздаде. Това няма как да стане. Болниците у нас са търговски дружества. Този въпрос трябва да се реши в самите дружества. Министърът, като принципал на болниците, може да зададе правила как да се разпредели този ресурс. Не е нормално една медицинска сестра, която работи на няколко места и дава здравето си за благополучието на пациентите, да получава колкото един шофьор. За да получат сестрите заплащането, което заслужават, трябва да се определи обема от дейностите и услугите, които извършват. Има огромна пазарна ниша за медицински сестри. Те от 70 хиляди паднаха на 22 000. Сега средната им възраст е 55. В малките населени места дори няма достъп до медицински сестри, какво говорим за лекар. Министърът трябва да поиска от мениджърите на големите болници да наложат по-високи заплати. Моделът у нас е обърнат, защото е печалбарски", обясни Първанова.

Доктор Стойчо Кацаров пък бе категоричен, че ако дадена болница не може да генерира печалба, тя трябва да бъде затворена. Той също така допълни, че няма как медицинска сестра в реанимация и такава в училище да получават едно и също възнаграждение.
"Най-добре е да няма методика за разпределение на заплащането. Намесата на правителството ще нанесе повече поражения. Не е добре да бъде въведена една и съща заплата за всички. Няма как сестра в реанимация да взима колкото сестра в училище. По-добре е да бъде определена работата, която сестрата трябва да извършва. Ако този пакет от дейности бъде регламентиран, парите ще дойдат сами след това. Държавните и общинските болници трябва да се приватизират, за да се управляват по-добре и да се махне монополът на Здравната каса. Това ще намали цената на здравната помощ. Ако не те търсят пациентите, затваряш и край. Ние издържаме губещи структури", разясни Кацаров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК