Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ и СДС заедно само за 26 май, за да не се пилеят гласове, посочи Илия Лазаров

Той беше категоричен, че не трябва този вот да се превръща във вътрешнополитически дебат

21.03.2019 | 21:11 Редактор: Ивайло Николов
ГЕРБ и СДС заедно само за 26 май, за да не се пилеят гласове, посочи Илия Лазаров

ГЕРБ и СДС ще се явят в коалиция на предстоящите избори за Европейски парламент през май. За това се разбраха лидерите на двете партии след преговори в централата на ГЕРБ вчера. Решението идва, след като миналата седмица председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол призова българските партии в нея - ДСБ, Движение "България на гражданите" ,ГЕРБ и СДС да се обединят за предстоящите евроизбори на 26 май. СДС ще получи две места в листата за евровота.

Главният секретар на СДС Илия Лазаров заяви в студиото на "Денят ON AIR", че е било редно партиите да се отзоват на призива на Жозеф Дол и то при положение, че в следващият Европейски парламент, според Лазаров, ще е по-трудно, заради предстоящите дебати за бъдещето на Европа.

"Ще има наказателен вот към брюкселската бюрокрация. Ние в България сме длъжни да подкрепим именно евродепутатите от ЕНП, да бъдат най-много, колкото се може повече и да допринесем за стабилността на Европа. Естествено с нашите евродепутати да внесем и нашата визия за промяната в Европа", заяви главният секретар на СДС. 

Пред Bulgaria ON AIR Илия Лазаров беше категоричен, че с ГЕРБ имат общи виждания по много въпроси и нямат сериозни различи, но подчерта, че коалицията им е за изборите за нов Европейски парламент. 

"Тези избори грешно се превръщат от другите политически сили в дебат за въртрешнополитическия живот в България", посочи Лазаров.

По думите му СДС продължава да е опозиция на управляващите, но са конструктивни и когато заявяват какво не харесват, дават своята рецепта и казват какво според тях трябва да се направи.

Илия Лазаров каза също, че предстои още една среща между СДС и ГЕРБ другата седмица, а в края на месеца ще е ясна и цялата листа на тяхната коалиция.

Той беше категоричен, че с ГЕРБ не са говорили за съвместно явяване и на следващи избори.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК