Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Протестите на медицинските сестри са справедливи, категоричен е д-р Станимир Хасърджиев

Производителността на тези кадри падна много, отбеляза Аркади Шарков

08.03.2019 | 20:49 Редактор: Иван Берберов
Протестите на медицинските сестри са справедливи, категоричен е д-р Станимир Хасърджиев

Протестите на медицинските сестри продължават. Ще бъдат ли изпълнени исканията им за по-добри условия на труд?

"Справедливо е да протестират медицинските сестри. В здравеопазването ни има много несправедливост. Финансовата ножица между тези медици, които карат скъпи коли, и медицинските сестри е огромна. Те предпочитат да гледат възрастни хора в Европа, отколкото да работят професията у нас. В България все още по стар обичай има цели специалности, които са владение на дадена фамилия. Има феодални владетели на някои специалности. Поради това младите кадри напускат държавата. Персоналът се държи на ниски заплати, за да може тези пари да се разпределят към малцината избрани", коментира д-р Станимир Хасърджиев. 

В студиото на "Денят ON AIR" той отбеляза, че някои медицински дейности могат да се изпълняват от хора, преминали курс за няколко месеца. 

"Защо трябва един кадър да учи 5 години, за да взима след това цял живот кръв? Медицинската сестра наистина върши много важна работа в здравната система. Възнаграждението трябва да бъде на база кой колко опит има и колко работи", изтъкна д-р Хасърджиев.  

Здравният икономист Аркади Шарков подчерта, че на един лекар трябва да се падат по 2 медицински сестри, но в България се падат по 0,9, защото няма кадри. 

"Падна много производството на такива кадри. Заплатите им са на минималния праг. Заплатите не трябва да се определят централно. Дали няма известна доза протекционизъм в професията на медицинските сестри? Но кой пък ще иска толкова много да се труди, за да получава ниска заплата", посочи Шарков пред Bulgaria ON AIR. 

Гледайте видеото.

Харесайте ни във Facebook ТУК