Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Поправка на поправките: Защо управляващите върнаха преференциите?

Антоанета Христова и Стойчо Стойчев коментират темата в "Денят ON AIR"

19.02.2019 | 20:12 Редактор: Ралица Братанова
Поправка на поправките: Защо управляващите върнаха преференциите?

След като ГЕРБ отстъпиха крачка назад и върнаха преференциите, дебатите относно Изборния кодекс не стихват.

Според политическия психолог Антоанета Христова крайният резултат е победа за популизма. По думите ѝ преференцията не е доказала, че работи безгрешно и на базата ѝ се случват добри, но и много лоши практики.

Тя смята, че системата за гласуване не произвежда качество, а запазвайки същите правила, ние не променяме нищо и това води до неодобрението на парламента от гражданите.

По думите ѝ дебатът за преференциите е популистки, заради начина, по който се е случил. Според нея е трябвало темата да се обсъжда много преди да се въведат промени и да се посочат плюсовете и минусите на системата.

"Дебатът е повърхностен, необяснителен, изглежда на ниво популистки сблъсък между опозицията, която се опитва да си припише ползата от това, че е лансирала съответната теза, управляващите, че се съобразяват с хората и малките десни, които имат пряка полза", заяви Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според политолога доц. Стойчо Стойчев с промените в Изборния кодекс се цели градене на публичен имидж. По думите му не е било правилно правилата да се променят сега, защото в дебатите между БСП и ГЕРБ и президента и управляващите всеки ход ще се използва, за да се прави черен политически пиар. 

По думите му стимулирането на кандидатите да търсят гласоподаватели води до отвращаване от изборния процес, защото той изглежда като бизнес.

"Тази преференция имаше и положителни ефекти и те не бяха за големите партии, а за по-малките партии и по-скоро за предизборните коалиции", обясни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Стойчо Стойчев коментира в "Денят ON AIR", че липсата на кворум в парламента не е нищо страшно и отговорността на осигуряването му не е само на управляващите, а на всички депутати.

Гледайте видеото с целия разговор.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.