Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Националната стратегия за детето прилича на съчинение по непреживяно

Документът предизвика бурни дебати

18.02.2019 | 20:29 Редактор: Василена Василева
Експерти: Националната стратегия за детето прилича на съчинение по непреживяно

След като беше публикувана Националната стратегия за детето до 2030 година, от Църквата реагираха остро и призоваха за цялостната ѝ редакция. Коментарите на Светия Синод от своя страна предизвикаха бурни дебати. Посяга ли тя на семейството и християнските ценности?

"Стратегията сякаш е писана като съчинение по непреживяно. Не ми става ясно към кого точно е адресирана, тъй като е написана на български език, но съдържанието далеч не изглежда българско. Липсва човешкият характер", коментира в студиото на "Денят ON AIR" психолингвистът Стела Богомилова.

Тя отбеляза още, че според нея логиката е скъсана и няма конкретика. 

"Не виждам образа на българското дете. В стратегията сякаш става дума за едно мнозинство, напомнящо най-нисшите касти в Индия - деца, жертви на сексуален разврат, на наркомания и зависимости, трудово експлоатирани деца или такива на разбити семейства", подчерта Стела Богомилова.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на столичното 119 училище акад. "Михаил Арнаудов" Диян Стаматов отсече, че за изготвянето на подобен докумемт се изисква много време. По думите му не бива той да бъде приеман с лека ръка. А оттук нататък несъмнено предстои огромна критика. 

"В тази стратегия трябва да намерят място днешните деца за техните следващи 18 години от индивидуалното им развитие. Място трябва да намери и тяхната сигурност, подкрепа и защита в семейството", каза Стаматов.

Харесайте ни във Facebook ТУК.