Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Новичок се оказа доста разпространено вещество, смята експерт

Димитър Гърдев коментира общото между случаите "Скрипал" и "Гебрев"

12.02.2019 | 20:10 Редактор: Ивайло Николов
Новичок се оказа доста разпространено вещество, смята експерт

Казусът с бизнесмена Емилиян Гебрев отново е на дневен ред. Причина за това е информацията, че служител на руските специални служби, замесен в случая "Скрипал", е бил в България по времето, когато е направен опит да бъде отровен Гебрев. Българските служби започнаха ново разследване за отравянето на бизнесмена. Вчера във Варна руският посланик вече определи като абсурдни твърденията за връзка на Русия с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през април 2015 година.

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев коментира случаите в студиото на "Денят ON AIR" като каза, че общото между "Скрипал" и "Гербев" е бойното вещество новичок, което по думите му се е оказало доста широко разпространено. 

"При другите бойни отровни вещества имате някакъв шанс да оцелеете, тук процентите да оцелеете са изключително малки. Ако беше новичок, никой нямаше да оцелее", обясни експертът по международна сигурност.

Той беше категоричен, че отравянето е метод, който не се използва само от Русия и нейните специални служби, а историята на разчистване на сметки по подобен начин е от много време.

"Разследването трябва да бъде проведено изключително професионално, за да не бъде оставяно никакво съмнение, че България позволява на нейна територия да бъде извършена подобна операция на чужда държава", посочи Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR

Експертът беше категоричен, че както се е използвал случаят "Скрипал" така и сега със "Гербев" страната ни трябва да е много внимателна, за да не попадне в политически и дипломатически скандал, който да има много сериозни последствия за взаимоотношенията ни с Русия и Европейския съюз.

Според него не трябва да се хвърлят просто хипотези в общественото пространство, защото един такъв случай може да се използва в много посоки. Гърдев подчерта, че страната ни трябва да обърне много сериозно внимание на случващото се в региона около нас.

Гледайте видеото.
Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК