Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Медик: Най-голямата грешка ще е НЗОК да спре финансирането на частните болници

В България лекарствата навлизат 3-4 години по-късно, обяви д-р Стойчо Кацаров
Публикувана: От:

Управителят на Здравната каса Дечо Дечев заяви, че НЗОК трябва да спре финансирането на частните болници. Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, това ще бъде най-голямата грешка, която може да се направи. По думите му болниците предлагат добро качество и обслужване именно защото се стремят към печалба.

Още по темата

 

"Нека да печелят лечебните заведения и да се конкурират в равни условия за нашия избор. Така пациентът ще застане в центъра на системата и само по този начин може да постигнем високо качество на по-ниска цена", обясни д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

За пореден път той се обяви за демонополизация на Здравната каса, но призна, че вече си мисли, че това няма как да се случи в нашата държава. Голяма част от хората, някои от които влиятелни, били противници на пазарната регулация в здравната система, обясни той.

"Масово хората са недоволни от здравната система. Министър Ананиев организира в края на миналата година работни групи за промяна на модела. Голяма част от становищата бяха, че не трябва да се променя сегашният модел", каза още д-р Кацаров.

В предаването "Денят ON AIR" той коментира и скандала с фалшивите ТЕЛК-решения. Разпитани бяха над 200 души от комисиите, а Прокуратурата твърди, че държавата е ощетена със стотици милиони.

Още по темата

 

"Начинът на оценяване не е добър. Разпределят се поравно едни пари, а не спрямо нуждите на хората. Цифрите са преувеличени. Пет прокурорски преписки - това ли е голямата корупция, която е довела до стотици милиони загуби", посочи д-р Кацаров.

Междувременно Румъния започна лечението на малкия Стефан, въпреки че болницата още не е получила паричния превод от България. 

"Тук има друг проблем и той е свързан с лекарството. Това лекарство е нов медикамент и е много скъпо. В България лекарствата навлизат 3-4 години, след като са започнали да се прилагат в развитите страни. Умишлено направено е, за да се спестят разходи на Здравната каса. Медицината отстъпи на заден план", коментира медикът.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 1 )
  • 1

    Emil Cholakov

    24 яну 2019 | 21:21

    TRUDOV GRAJDANIN NQMA DOSTP DO TEZI BOLNICI TE SA KOJUDERI A I NE E KOI ZNAE KAKVO NIVOTO NA LECENIE KAKTO VSICKI...SAMO OMAIVAT PACIENTITE S FILOSOFIQTA SI TO PK STO LI E DOBRO V BG