Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

F-16 са най-добрите изтребители, категоричен е депутат от ГЕРБ

Очакваме да купим най-добрия самолет за по-малко пари, заяви Емил Христов

16.01.2019 | 20:16 Редактор: Тодор Петров
F-16 са най-добрите изтребители, категоричен е депутат от ГЕРБ

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО парламентът реши кабинетът да започне преговори със САЩ за закупуването на изтребители F-16.

"Професионалистите дадоха своята оценка - оцениха работата на народните представители. Дали е най-добрият самолет? Определено да! Нямам никакви съмнения в това. Очакваме да купим най-добрия самолет за по-малко пари", заяви зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Емил Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че и трите оферти надхвърлят цената, която страната ни може да си позволи за нови изтребители - 1, 800 млрд. лева. По думите му обаче американската оферта предлага пълния пакет оборудване, който страната ни търси. В същото време "Грипен" и "Юрофайтър" ни препращали към 3 страни, с които отделно трябвало да водим разговори. 

В предаването "Денят ON AIR" Емил Христов обяви, че очаква САЩ да свали цената за бойните самолети и подчерта, че тя няма да скочи.

"Не бихме могли да очакваме фантастични неща в тези преговори. Виждаме, че това забавяне, което допуснахме, се оказа критично във финансов аспект. Идеята е да бъдат 16 изтребителя, нека да видим цената", каза още депутатът от ГЕРБ.

И отбеляза, че вече има и други държави, които са кандидатствали точно за този тип изтребители, а е можело да бъдем първи. За 5 години цените ще станат двойни и ще си изгубим пилотите, смята той.

Зам.-председателят на НС бе категоричен, че няма нарушаване на процедурата при  избирането на оферта за самолетите и не се съгласи с позицията на президента Румен Радев и опозицията. 

"Кой се страхува от покупата на нови самолети и избора на стратегически партньор", попита на свой ред Емил Христов.