Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Политолози: 2018 година започна с политически скандал и ще завърши с такъв

Проблемите в ГЕРБ и БСП коментират Димитър Ганев и Страхил Делийски
Публикувана: От:

2018 година започна с политически скандал и ще завърши с такъв. Със сигурност ще има структурна промяна в Министерския съвет, но в рамките на януари заради оттеглянето на Лиляна Павлова. Тогава може да се появи някакво напрежение, а в такъв случай може да се инициира по-мащабна промяна при министрите. Това каза политологът Димитър Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата

 

Според него политическата 2018 година може да бъде разделена на две - първата беше доминирана от европредседателството, тогава е имало положителни новини, ясен сюжет, международна активност, а втората половина - правителството е загубило доверието на гражданите.

"Последното изследване на настроенията в обществото сочи, че в края на годината то е настроено по-негативно към правителството, отколкото в началото на 2018 г.", сигурен е политологът.

Ганев коментира и проблемите в ляво. Той е категоричен, че от началото на мандата БСП се държи добре на политическата сцена, но така и не успя да се покаже като реална алтернатива на управлението.

Още по темата

 

"Въпреки спада при ГЕРБ, тези проценти не отиват автоматично в БСП. Това говори за отварящ се все по-голям вакуум за алтернативни партии. Ако ГЕРБ загубят изборите, много ще се сгъстят облаците над тях. Ако евроизборите завършат с успех за ГЕРБ, това ще им даде кредит на доверие в следващите няколко месеца", добави той.

Политологът Страхил Делийски смята, че през 2018 година има две задълбочаващи се кризи в България.

"Едната криза е натрупването на социално напрежение. Нищо не се случи, за да се разтовари това напрежение. Видимо пък се очаква повишение на цените на ресурсите. Не мисля, че може да очакваме и спадане на напрежението. Другата криза - тази година мина под знака на задълбочаващото се недоверие към институциите. Това засяга всички от политическата система", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Делийски мисли, че влизането в изборна година е благоприятно за управляващите, защото няма да се осигури пространство за голям политически разговор.

Коментари ( 0 )