Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Европа се радикализира, ЕС се бори бавно с тероризма, алармира дипломат

Чиновниците вземат решения, от които няма много полза, заяви Симеон Николов

17.12.2018 | 20:35 Редактор: Тодор Петров
Европа се радикализира, ЕС се бори бавно с тероризма, алармира дипломат

Европарламентът предложи нова стратегия в борбата с тероризма. Дипломатът Симеон Николов обаче не смята, че мерките ще дадат резултат, тъй като в ЕС се работи много бавно.

"Все по-голям става броят на предотвратените атентати от специалните служби. За съжаление, чиновниците вземат решения, от които няма много полза. Работят изключително бавно. Много бавно стават нещата в ЕС", посочи той пред Bulgaria ON AIR и добави, че сегашният пик на тероризма ще трае около 15 години.

Запитан за унищожаването на терористичната групировка "Ислямска държава", гостът в предаването "Денят ON AIR" отбеляза, че ИДИЛ е идеология. Той се позова на данни от Кралския колеж в Лондон, Пентагона и ООН, че ИДИЛ се превръща в международна нелегална организация. В информацията се съобщава за над 41 хил. терористи от ИДИЛ, които са пръснати в над 80 страни.

Симеон Николов посочи още, че след териториалното отстъпление на "Ислямска държава" се възражда "Ал Кайда".

"Увеличава се броят на завръщащите се джихадисти от Близкия изток в Европа", настоя дипломатът. И подчерта опасността на радикализация в Европа, като според него процесът не може да бъде спрян, защото "нещата са изпуснати".

Симеон Николов акцентира и върху отстъплението на християнството на Стария континент, давайки пример с Великобритания. По думите му на Острова има 400 новооткрити джамии и 500 закрити църкви. 

"Това ще доведе до повече радикализация", убеден е той.