Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бизнесът иска отлагане на по-високата минимална заплата. Защо?

За да се повишават доходите ни трябва да работим повече и по-добре, отсече Васил Велев пред Bulgaria ON AIR

14.12.2018 | 20:10 Редактор: Василена Василева
Бизнесът иска отлагане на по-високата минимална заплата. Защо?

От Acoциaциятa нa индycтpиaлния ĸaпитaл в Бългapия (AИKБ) поискаха ръстът на минималната работна зaплaтa в 15 ceĸтopa oт peaлнaтa иĸoнoмиĸa дa бъдe oтлoжeн пpeз 2019 гoдинa.

"Минималната работна заплата трябва да се договаря по икономически сектори от браншовите организации на работодателите и синдикатите. Тъй като това обаче е малко вероятно да се осъществи към момента, се насочихме към по-реалистично решение", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията Васил Велев.

По думите му, за да бъде увеличена минималната работна заплата, държавата трябвало да вземе пари от икономиката, т.е. от частния сектор под формата на данъци. 

"В икономиката тези пари трябва да се изработят от хората. Това, което предлагаме е свързано със средния осигурителен доход в тези 15 сектора, а той е по-малък или около минималната работна заплата, която се предлага да бъде въведена. Това означава, че в тези икономически сектори всички ще получават еднакви възнаграждения или ще бъдат частично в сивия сектор", отбеляза Велев.

Пред Bulgaria ON AIR той отсече, че за да расте заплатата, трябва да се работи повече и по-добре. 

"Заплатата не расте по заповед на някого. Тя се изработва, не се дава", подчерта още гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Вижте видеото с целия разговор!