Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Президент срещу управляващи: Докога ще продължава битката?

Темата коментират политологът Любомир Стефанов и журналистката Валерия Велева

11.12.2018 | 20:15 Редактор: Ралица Братанова
Президент срещу управляващи: Докога ще продължава битката?

"Рунд пореден, това ще продължи, няма да е рунд последен. Конфликтът президент-управляваща партия започна от момента на избиране, това е продължение на предизборното говорене на Румен Радев. Тази ожесточена битка ще продължи с още по-ярки изражения", така журналистката Валерия Велева коментира нестихващите битки между институциите и изказването на президента Румен Радев, че решенията в държавата се взимат еднолично.

В студиото на "Денят ON AIR" тя каза, че президентът говори така, както иска да го чуят масите и се опитва да бъде говорител на общественото недоволство и да бъде център на опозиционност. По нейни думи с говоренето му, неговият рейтинг се вдига и ерозира рейтингът на ГЕРБ.

"В неговото говорене липсва поанта. Той говори по проблемите - задкулисие, концентрация на медийна власт, корупция, злоупотреби. В крайна сметка той не е президент на опозицията, а на всички българи. Ако ще си критик, не може да защитаваш опозицията на една определена партия или партии, а трябва да се поставяш и в обувките на опонентите си, но и в на тези, които критикуваш", обясни политологът Любомир Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи рейтингът на Румен Радев е висок, поради това, че не участва във всекидневното правене на политики. Според него президентът трябва да участва в решаването на проблемите в страната, а не само да ги посочва. 

"За първи път имаме такова тотално скъсване на връзки между двете страни. От цялото това напрежение страда обществото. В момента ние виждаме две крила, които враждуват в непримирима борба. Ще гледаме това ожесточение с цел именно сваляне на рейтинга", обясни Валерия Велева.

Според журналистката неравенствата в страната са огромни и големият проблем е демографската криза. По нейните думи тези проблеми трябва да бъдат решавани с консенсус.

"Има начин да се справим с тези належащи проблеми. Той е подобряване на ефективността и ефикасността на съдебните системи. Българите не се оплакват, че законите им са лоши. Те се оплакват, че никой не ги спазва. И поради тази причина е това недоверие към институциите", заяви политологът.