Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Ще изкара ли правителството пълния си мандат? Очакванията са 50 на 50

Коментар на журналиста Евгени Петров и полотолога Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR
Публикувана: От:

Повечето българи не одобряват начина, по който правителството се справя с управлението на страната. Това показват данните от проучване на "Галъп Интернешънъл". 32 на сто от попитаните поставят оценка "среден" на правителството, а 26 и 21% определят управлението като "лошо" и "много лошо". 19 на сто са на мнение, че правителството се справя добре или много добре. 

Още по темата

 

Еднакви изглеждат дяловете на хората, които очакват предсрочно напускане на кабинета и онези, които прогнозират пълен мандат. 43% от анкетираните смятат, че правителството ще остане на власт до 2021 г., а 44 на сто прогнозират преждевременен край на мандата. 

"От гледна точка на социологията това не е никак лош резултат. Въпросът е дали правителството ще изкара пълен мандат", коментира в студиото на "Денят ON AIR" журналистът Евгени Петров.

Според някои анкетирани правителството ще управлява до евроизборите, а малко по-малък процент от гласувалите залагат - до местните избори догодина. 

Мнозинството от попитаните,70%, заявяват, че подкрепят протестите срещу управлението, срещу 27 на сто, които са срещу недоволството. 69% смятат, че протестите са спонтанни, 19 на сто вярват, че са платени, а 4% от хората ги определят като криминални.

"Тези резултати показват, че въпреки лошата оценка на управление, която дават, гражданите оставят решението за това дали ще има предсточни избори или не на самото правителство. Но си запазват правото след това да го накажат или възнаградят", отбеляза политологът Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това изследване сочи отношението на гражданите персонално към премиера Борисов и ГЕРБ и не се отнася до това дали те виждат друга алтернатива на управление на държавата.

Вижте видеото с целия разговор!

Коментари ( 0 )